rezerve

Njemačka banka vraća zlato brže od očekivanja

Gospodarstvo / Flash | 27. 12. 2016. u 15:02 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka centralna banka Bundesbank vratila je ove godine iz inozemstva više zlatnih rezervi nego što je planirala, prenose njemački mediji izjavu guvernera Jensa Weidmanna.

‘’I u 2016. vratili smo u Njemačku znatno više zlata nego što smo prvobitno planirali. U Njemačkoj je sada gotovo polovina zlatnih rezervi’’, kazao je Weidmann u razgovoru za dnevni list Bild.

Po podacima na internetskim stranicama Bundesbanke, njemačke zlatne rezerve iznosile su na kraju 2015. 3.381 tonu, od čega 1.402 tone u njihovim trezorima u Njemačkoj. Tek nešto manje - 1.347 milijuna tona - bilo je na kraju prošle godine pohranjeno u američkoj centralnoj banci, a slijede britanska banka sa 435 tona i Banque de France sa 196 tona.

Bild navodi da je u međuvremenu volumen zlatnih rezervi u trezorima u Njemačkoj povećan na oko 1.600 tona, te da bi do 2020. trebao dosegnuti 1.700 tona.

‘’Bundesbank će završiti planirani povrat (zlata) prije roka’’, citira list riječi njemačkog guvernera.

Nakon izbijanja krize u eurozoni mnogi njemački građani su tražili da u zemlji bude pohranjeno što više od ukupno 3.381 tone zlata. Neki su čak postavili pitanje postoji li ono uopće, što je Bundesbank navelo na objavljivanje detaljnog izvještaja o zlatnim rezervama u 2015., u kojem je na 2.300 stranica evidentirana svaka pojedina zlatna poluga.

Donedavno su se njemačke zlatne poluge iz sigurnosnih razloga, povezanih s Hladnim ratom, nalazile u američkoj i francuskoj centralnoj banci. Dodatni razlog pohrane poluga u inozemstvu bila njihova lakša zamjena za rezervnu valutu ako se ukaže potreba.

U međuvremenu su se iz pojedinih službenih tijela čuli prigovori da Bundebank uopće ne kontrolira težinu i kvalitet njemačkih zlatnih rezervi u inozemstvu, podsjeća Deutsche Welle.

Zbog tih je prigovora njemačka centralna banka odlučila poraditi na transparentnosti te je u siječnju 2013. dopušteno snimanje zlata i njegov je kvalitet ispitivan pred kamerama.

Kopirati
Drag cursor here to close