Traženje rješenja

Nikšić: Mostarskom komibnatu ''Aluminij'' treba osigurati budućnost i uspješan rad

Gospodarstvo / Flash | 26. 11. 2013. u 18:55 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Treba učiniti sve kako bi bili riješeni problemi s kojima se suočava mostarski 'Aluminij' i omogućen daljnji uspješan rad ovog mostarskog kombinata''.

Ovo nepodijeljeno i čvrsto stajalište iskazano je na današnjem susretu premijera Federacije BiH Nermina Nikšića, predsjednika Nadzornog odbora „Aluminija“ Mirka Puljića, v.d direktora ove kompanije Vjekoslava Domljana i izaslanstva tvrtke 'Glencore', koje je predvodio direktor Odjela za aluminij, marketing i industrijska dobra Andrew Caplan.

''Problemi s kojima se suočava 'Aluminij' nisu specifični, jer 60 posto svjetske aluminijske industrije posluje s gubitkom'', pojasnio je Caplan, te izrazio zadovoljstvo što Vlada FBiH podupire mostarsku kompaniju.

Sa svoje strane, 'Glencor' je spreman i dalje pomagati kako bi 'Aluminij' prevazišao sadašnju situaciju.

''Mada rješenje nije jednostavno, do njega je, uz podršku Vlade FBiH i rukovodećih struktura 'Aluminija', moguće doći'', kazao je Caplan.

Po riječima premijera Nikšića, cilj svih sudionika današnjeg susreta, održanog u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, potpuno je isti: omogućiti 'Aluminiju' zadržavanje pozicije najvećeg bosanskohercegovačkog izvoznika, a njegovim uposlenicima da zarade i dobiju plaće.

Naravno, pri tome je nužno riješiti i pitanje obeštećenja obespravljenih radnika 'Aluminija'.

Premijer je podsjetio da nedavno potpisivanje Sporazuma kojim je definirana vlasnička struktura 'Aluminija' za Vladu FBiH nije tek formalnost, već je odlučna da doista stane iza ove kompanije.

''Mnogi nas nisu ozbiljno shvatali kada smo krenuli u pravcu rješavanja pitanja 'Aluminija'. Međutim, nakon petnaestak godina ovo je, praktično, prvi put da su Federalna vlada i 'Aluminij' na istoj strani'', istaknuo je Nikšić.

Kada budu riješeni najurgentniji problemi od kojih ovisi poslovanje 'Aluminija', sama kompanija će se morati suočiti s nekim drugim, također bitnim, kao što su energetska učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije.

Upravo zbog lošeg iskorištavanja energije, 'Aluminij' mjesečno gubi, po riječima direktora Domljana, nekoliko stotina tisuća konvertibilnih maraka.

Predsjednik Nadzornog odbora Mirko Puljić je, uime rukovodstva 'Aluminija', zahvalio Vladi FBiH, premijeru Nerminu Nikšiću i federalnom ministru energije, rudarstva i industrije Erdalu Trhulju na zalaganju koje ulažu u osiguranje budućnosti 'Aluminija', a kompaniji 'Glencore' na tome što je ne samo strategijski partner, već i prijatelj 'Aluminija', priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close