Jerkić

Nije realan zahtjev izdvojiti Međugorje iz općine Čitluk

Gospodarstvo / Flash | 13. 05. 2016. u 14:24 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zahvaljujući Odluci općinskih vlasti da stvaraju ubrzani razvoj maloga i srednjeg poduzetništva posljednjih 25 godina, općina Čitluk je izrasla u jednu od najrazvijenijih općina na području Federacije BiH. Na površini od 181 km kvadratnih po procjenama nakon posljednjeg popisa stanovništva živi 18 550 stanovnika što je za 23 posto više u odnosu na popis stanovništva iz 1991. godine kada je na tom području živjelo 15 083 stanovnika.

Danas je iz općine Čitluk zaposleno 6 135 osoba a ranijih godina ta brojka je bila 3 400, veći broj zaposlenih ima samo Mostar i Široki Brijeg. O razvoju gospodarstva na području općine Čitluk, uvjetima za život, sportu i kulturi razgovarali smo s načelnikom općine Ivom Inom Jerkićem koji već tri mandata, dvanaest godina, obnaša vrlo zahtjevnu dužnost načelnika općine. Govoreći o navedenim podatcima, načelnik Jerkić je prije svega istaknuo kako je spomenutim podatcima zasigurno doprinijela izgradnja tri gospodarske zone s popratnom infrastrukturom gdje je danas zaposleno oko 1 300 osoba.

Gospodarska zona se širi

Na gospodarskim zonama izgrađeno je više od 40 proizvodnih kapaciteta, trgovina na veliko i malo, pogona s uslužnim djelatnostima i drugih gospodarskih objekata. Sve se to postiglo zahvaljujući činjenici da je u tim gospodarskim zonama sredstvima iz proračuna općine Čitluk te dijelom uz pomoć viših razina vlasti izgrađena sva potrebna građevinska i komunalna infrastruktura koja je jednostavno privlačila ulagače. Općinske vlasti Čitluka kontinuirano šire te gospodarske zone i stvaraju povoljne uvjete za privlačenje novih investitora. Uz gospodarske zone, kao jedu od vrlo bitnih okosnica razvoja gospodarstva na području općine, načelnik Jerkić je spomenuo i razvoju hodočasničkog turizma u Međugorju koji se iz dana u dan povećava. Po njegovim riječima brojni Brotnjaci iskoristili su priliku i gradili hotele, pansione i brojne ostale moderne ugostiteljske i druge sadržaje u Međugorju i Bijakovićima. Jerkić navodi kako u Međugorju radi dosta Brotnjaka, međutim i građana susjednih općina, a vrlo je zanimljiva činjenica koja govori da se tu mogu kupiti predmeti (suveniri i prehrambeni proizvodi) koji se stvaraju u kućnim radinostima i na obiteljskim gospodarstvima, u što su uključene cijele obitelji - od najmlađeg do najstarijeg člana.

Također, govoriti o Brotnju a ne spomenuti vinograde, grožđe i vino, bio bi veliki grijeh. Na škrtoj hercegovačkoj zemlji, u kršu i kamenu uz pogodnu mediteransku klimu podignuti su vinogradi za uzgoj vinove loze, uglavnom autohtonih sorti Žilavka i Blatina. Na području općine izgrađeno je više od trideset mini vinarija za proizvodnju glasovitih hercegovačkih vina koja su dokaz kako se oskudna zemlja može pretvoriti u plodnu oazu od koje mogu živjeti svi članovi jedne obitelj. Međutim, i Čitluk kako i većina općina vodi borbu s nezaposlenošću mladih osoba, budući da samo 422 osobe rade u državnom sektoru.

''Puno mladih se obrazovalo na fakultetima društvenih smjerova i ne mogu sebi naći zaposlenja u privatnim tvrtkama koje traže druge profile obrazovanja, a mi u Čitluku nemamo niti agencija, ministarstava ni nekih vladinih ureda da bi se ti mladi ljudi mogli zaposliti. Pokušavamo primiti mlade ljude u Općinu da odrade pripravnički staž, ali to je privremeno na godinu dana jer i mi već imamo oko 30 posto viška ljudi“, kazao je načelnik Jerkić.

Smilje, ljekovito bilje u čiju proizvodnju ulažu mnogi

Kada je riječ o sadnji smilja, načelnik Jerkić nam je kazao kako je na području njegove općine na stotine Čitlučana zainteresirano za sadnju ove ljekovite biljke. Na jednoj od sjednica Općinskog vijeća donesena je Odluka da se oko 180 hektara zemljišta dadne pod koncesiju za sadnju smilja. Riječ je o kulturi koja je na ovim područjima od uvijek bila zastupljena, rasla je kao divlja biljka, međutim u zadnjih godinu dana se ide s jednom organiziranom plantažnom proizvodnjom, koja bi trebala dodatno pokrenuti gospodarstvo i poljoprivrednu proizvodnju.

Načelnik Jerkić je istaknuo kako je za svaku pohvalu i angažiranost cijelih obitelji u proizvodnji smilja koji su u proizvodnju krenuli najprije na svojim parcelama zemljišta, a nakon što su uvidjeli da smilje dobro raste, zatražili su i parcele državnog zemljišta. Oko dodjele zemljišta, odnosno koncesija, javljao se jedan problem. Naime, prema Zakonu o poljoprivrednom zemljištu i Zakonu o koncesijama na području Hercegovačko-neretvanske županije kako bi se poljoprivredno zemljište dalo na korištenje pod koncesiju, bilo je potrebno donijeti program gospodarenje poljoprivrednim zemljištem. Spomenuti program je usvojen prošle godine i započelo se s parcelacijom zemljišta.
Međutim, u općini Čitluk zainteresirane osobe za sadnju smilja su bile brže nego se moglo raditi, budući da dozvolu o koncesiji dodjeljuje županija i oni koji su tražili parcelu gubili su puno vremena čekajući. Nakon toga je zatraženo od županijske Vlade da općini Čitluk dadne suglasnost da može izdavati dozvole o koncesiji.

''U buduće neće bit problema, građani mogu doći podnijeti zahtjev za parcelu, zahtjev se provjeri i ako je u prostornom planu predviđeno kako je to parcela za najam poljoprivrednih proizvoda, mi nakon toga donosimo odluku o koncesiji ili samoinicijativno ili putem natječaja, što znatno ubrzava cijeli proces“, kazao je Jerkić.

Prostorni plan općine Čitluk

Prostorni plan općine Čitluk je usvojen 2013. godine, nakon čega je Općina usvojila i Regulacijski plan. Govoreći o Prostornom planu koji će se primjenjivat do 2023, godine, načelnik Jerkić je kazao kako su se za pojedina urbana područja morali donijeti i regulacijski planovi. Trenutno se radi na urbanističkom planu Međugorja koji bi trebao biti gotov u prvoj fazi, nakon čega će se krenuti s javnim raspravama. Jerkić je pojasnio kako Međugorje nema detaljan plan već samo prostorni pa se tako ukazala potreba za donošenje detaljnih planova kako za Međugorje tako i za Čitluk. Po riječima načelnika Jerkića postojalo je dosta problema u primjeni planova.

''Ukazala se potreba za izmjenu i dopunu regulacijskoga plana Bare 1 nakon što smo na terenu vidjeli kako bi se neke stvari trebale promijeniti. Osjetili smo kako bi investitori htjeli drukčije graditi i nama je cilj da se posloži ono što je zakonom dopušteno, poštujući i mišljenje investitora. Jer, donijeti plan koji nije provediv, nije ni dobro. Pojedini gospodarstvenici koji se nalaze u zoni Plana su promijenili mišljenje i jednostavno se moralo započeti s promjenom plana“, pojasnio je načelnik Jerkić.

Izgradnja kolektora, strateški projekt općine Čitluk

Još 2002. godine, nakon što je općina Čitluk riješila projekt vodovoda za cijelu općinu, projekt kanalizacije Općinsko vijeće je proglasilo strateškim. Odmah iza toga se počelo s izgradnjom glavnog kolektora od Čitluka do Potpolja. Govoreći o izgradnji kolektora načelnik Jerkić je kazao kako je 2007. godine raspisan međunarodni natječaj za izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i taj uređaj je zajedno s kolektorom u dužini od 2,5 km pušten u radi 2008. godine.

Nakon što je završen kolektor za urbano područje Čitluka, odmah se pristupilo projektiranju kolektora za Međugorje i do kraja 2011. godine je završena projektna dokumentacija i projekt FISCHE koji su predani Federalnom ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede preko kojeg je išla implementacija projekta.



''Naš projekt je prepoznala i Europska komisija pa su nam iz IPA 2008. fonda odobrili milijun eura te je na taj način Europska komisija iz navedenog fonda financirala dogradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Potpolju za dodatnih 7 000 ekvivalenata i izgradnju pumpne stanicu u Međugorju, a Općina je financirala izgradnju tlačnog voda i izgradnju glavnog kolektora u Međugorju od mosta kod Pošte do pumpne stanice“, kazao je Jerkić.

Po njegovim riječima realizacijom spomenutog projekta stvaraju se preduvjeti za izgradnju lokalne mreže kanalizacijskog sustava Međugorja i Bijakovića. Cjelokupni projekt kanalizacije za Međugorje i Bijakoviće trenutno je najvažniji.

''Sama činjenica da u Međugorju ima evidentiranih oko 18 000 ležajeva bez kanalizacije govori o tome koliki problem imamo u zemlji i u podzemnim vodama“, kazao je Jerkić.

Izdvojiti Međugorje iz općine Čitluk nije realan zahtjev

Govoreći o inicijativi mještana Mjesne zajednice Bijakovići i Međugorje o izdvajanju iz općine Čitluk načelnik Jerkić je kazao kako još uvijek nisu stvoreni realni uvjeti za formiranje općine Međugorje-Bijakovići. Jerkić je pojasnio kako je postupak osnivanja novih općina zakonom reguliran i zna se kakva je procedura te kako informacije koje su bile objavljene u nekim medijima o ulaganjima u mjesne zajednice Međugorje i Bijakovići nisu točne. Naime, po njegovim riječima, u razdoblju od 2006. godine do kraja 2015. godine uloženo 6 567 000,00 KM, što je iznos u koji nisu uključena sredstva od ekološke pristojbe i sredstva od vinjete, kao ni sredstva utrošena u izgradnju dva kružna toka na prilazima Međugorju.

Međugorje se naglo razvijalo,potrebna je izgradnja novih prometnica, nove javne rasvjete novih nogostupa, kanalizacije, pojačanje vodovoda, elektrifikacije zahtjev jako puno ulaganja a nisu prihodi tako veliki.

Matica hrvatska okosnica kulture u Čitluku

Kada se govori o kulturnom životu opčine Čitluk, nezaobilazna je Matica hrvatska i njen predsjednik Andrija Stojić koji zajedno sa svojim suradnicima za kulturu radi puno toga. Matica hrvatska zajedno s Kulturnim informativnim centrom (KIC) organizira predstavljanje knjiga, izložbe, kazališne predstave, kao i koncerte. Uskoro će u Čitluku biti izvedena i predstava „Učiteljica“ koju je režiralo Kulturno umjetničko društvo „Gradnići“. Predstava je interesantna jer su je radili amateri a već je gostovala u mnogim gradovima gdje je pobudila veliku pozornost i zanimanje publike.

Iz Čitluka u svijet odlaze vrhunski sportaši

Govoriti o općini Čitluk a ne spomenuti sport nije ni moguće, jer u ovoj općini postoji 16 sportskih klubova. Načelnik Jerkić s ponosom ističe Jelenu Pehar svjetsku kadetsku prvakinju u karateu. S druge strane, tu su nogomet i košarka. Košarkaši iz Čitluka su poznati i u svjetskim klubovima, dok se Nogometni klub Brotnjo iz Čitluka nalazi u trećoj ligu BiH.

''Imamo mlade ljude koji žele raditi i napredovati , međutim ono što je slabo i čega fali je financijska potpora. Mi se iz općine trudimo koliko možemo da pomognemo izdvajajući novčana sredstva iz proračuna ali to nije dovoljno bez uključivanja gospodarstvenika iz naše općine“, kazao je načelnik Jerkić dodajući kako s ponosom može kazati da su dva svjetski poznata tenisača Ivan Dodig i Marin Čilić iz općine Čitluk. Od drugih sportskih kolektiva Jerkić je izdvojio i Stolnoteniski klub Čitluk i njegova osnivača Dragana Šakotu koji je već organizirao nekoliko međunarodnih turnira, te Atletski klub koji je nastao na zasadima pok. Bože Gagre, a atletičari iz Čitluka osvojili su do sada mnoga odličja.

Dan općine Čitluk 24. svibnja

Dani općine, obilježava se 24. svibnja u spomen za prvi pisani trag imena Brotnjo koji datira iz 1306. godine. Ove godine program započinje 21. svibnja stolnoteniskim turnirom a u večernjim satima će biti izvedena predstava „Učiteljica“ . U nedjelju, 22. svibnja, bit će upriličeno otvaranje športske dvorane uz Osnovnu školu u Čerinu čiju je izgradnju financirala vlada naše Hercegovačko-neretvanske županije, nakon čega će biti upriličeno predstavljanje slikovnice Pere Petrušića.

U ponedjeljak, 23. svibnja, bit će održan turnir u nogometu između tri osnovne škole, a u večernjim satima bit će predstavljena knjiga prof Ivana Sivrijića i nakon toga izložbu slika. Na sam Dan općine, 24. svibnja, bit će upriličeno polaganje vijenaca kao i svečana sjednica Općinskog vijeća tijekom koje će biti dodijeljena i priznanja.

Za dva tjedna odluka o kandidaturi na lokalnim izborima


Načelnika Jerkića pitali smo planira li se kandidirati na predstojećim lokalnim izborima na što je on odgovorio kako će ta odluka biti poznata najdalje za dva tjedna, budući da još o tomu nije odlučeno u stranci kojoj pripada. Međutim, dodao je kako ni sam nije siguran u to želi li ili ne želi kandidirati se po četvrti put.

''Još uvijek se nisam zajedno sa strankom odlučio hoću li biti kandidat ili ne, ja sam već tri mandata tu i to je dosta težak i zahtjevan posao, čovjek se unese maksimalno, 100 posto, obiteljski život ispašta i nema slobodnog vremena. Posao načelnika često zahtjeva i rad po 20 sati u jednom danu“, kazao je načelnik Jerkić.

Dodao je kako unatoč svemu navedenom posao načelnika u čovjeku stvara i osjećaj ponosa kada vidi da je sa svojim suradnicima završio određene projekte i na taj način pomogao svojoj općini i njenim građanima. Načelnik Jerkić je tako s ponosom istaknuo projekte kao što je projekt rekonstrukcije zgrade i vraćanje suda u Čitluk, odnosno ponovno formiranje Općinskog suda Čitluk koji je 2004. godine kroz tadašnju reformu pravosuđa u BiH ukinut, a Zemljišno – knjižni ured koji je radio pri Općinskom sudu u Čitluku je prebačen u Mostar. Zemljišno-knjižni ured je vraćen u Čitluk još 2010. godine, a neposredno nakon toga je donesena Odluku o povratku Općinskog suda u Čitluk. Kao značajan projekt svakako treba izdvojiti i rekonstrukciju športske dvorane Osnovne škole Čerin. Sagrađena je nova zgradu Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića. Pored nove zgrade Srednje škole sagrađena je nova zgrada Dječjeg vrtića Čitluk.

"U proteklom razdoblju smo sufinancirali izgradnju deset malonogometnih igrališta u različitim mjesnim zajednicama, također sufinancirali smo izgradnju i vjerskih objekata, mrtvačnica, kao i školskih objekata. Ako zbrojimo vrijednost samo većih infrastrukturnih projekata koje smo ranije spomenuli u infrastrukturu općine Čitluk, u proteklih desetak godina uloženo je oko 20 milijuna KM. To je ono što ostaje, to je ono što poboljšava uvjete boravka, rada i opstanka na ovim prostorima", zaključio je načelnik Jerkić.

Kopirati
Drag cursor here to close