Kaos

Nevrijeme opustošilo polja: Šteta za povrće, voće i žitarice

Gospodarstvo / Flash | 24. 06. 2016. u 17:11 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Protugradna zaštita Republike Srpske jučer je imala najintenzivniji dan u ovoj sezoni. Sa 49 protugradnih stanica u 15 općina ispaljeno je 107 raketa. Štete im nisu prijavljene.

Kiša, praćena gradom za svega dvadesetak minuta opustošila je polja u Donjim Zagonima. Usjevi uništeni, a zemlja zabetonirana. Poljoprivrednici obilaze njive u nevjerici. Nisu osigurani pa ove godine ne mogu da računaju na dobit.

''Imao sam voća jedno deset duluma otprilike, hektar kako se kaže i to je sve pobijeno sto posto'', kaže poljoprivrednik Milisav Petrović.

Gradonosni oblak došao je preko Drine od Loznice i napravio kaos. Od šljive se očekivao maksimalan rod, a ostat će 20 posto.

''Otišla i šljiva, kukuruz, paprika i rajčica, apsolutno sve je otišlo i što je ostalo to će da otpadne, svaka je šljiva udarena'', kaže Petrović.

Dragan Macura, rukovoditelj Regionalnog protugradnog centra u Topoli kaže da je u Bijeljini, od ukupno 24 stanice djelovalo 18, da je ispaljeno 28 raketa.

''Sustav je prilično bio zauzet, prilično su bili intentzivni ti razvoji i oblaci ali normalno smo dočekali to nevrijeme'', kaže Macura.

U minusu je i Poljoprivredno dobro Semberija. Ovih dana trebala je početi žetva uljane repice, međutim na 30 hektara u Zagonima potrošit će uzalud gorivo jer je šteta je sto posto, prenosi RTRS.

Kopirati
Drag cursor here to close