Prioritet

Nevesinje će uskoro dobiti pročistače za vodu

Gospodarstvo / Flash | 08. 02. 2017. u 17:47 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pomoćnik ministra financija Republike Srpske u resoru za upravljanje investicijama Radmila Mihić dogovorila je sa rukovodstvom općine Nevesinje i predstavnicima "Hidroelektrana na Trebišnjici" ubrzanje realizacije projekta rekonstrukcije vodovodnog i kanalizacijskog sustava u Nevesinju, te istakla da je prioritet rješavanje pitanja pročistača vode za piće.

Mihićeva je nakon današnjeg sastanka rekla novinarima da je dogovoreno da se počinje sa provođenjem onoga što je predviđeno projektom, te dodala da se u sljedećih mjesec dana može očekivati raspisivanje natječaja za izbor izvođača radova.

Ona je s načelnikom Nevesinja Milenkom Avdalovićem dogovorila dinamiku i drugih aktivnosti koje se odnose na smanjenje gubitaka na vodovodnom sustavu, proširenje vodovodne mreže i suradnju sa "Hidroelektranama na Trebišnjici" u vezi sa potencijalnim izvorištem Jama Udbina, uzimajući u obzir da bi znatan dio investicionih aktivnosti preuzeo HET.

"Smatramo da bi uključivanje izvorišta Jama Udbina u vodovodni sustav bilo veoma važno za kvalitetu vodoopskrbe, te takvu investiciju moramo upotpuniti sa onim što podrazumijeva naše zakonodavstvo", rekla je Mihić, objašnjavajući da se misli na validne podatke o kvalitetu sirove vode u tom izvorištu i kapacitetu, te hidrauličkom proračunu kojem će odgovoriti na pitanje što se dobiva uključivanjem izvorišta u cjelokupan vodovodni sustav.

Ona je pozdravila napore općinskog rukovodstva da bude riješeno strateško pitanje vodoopskrbe i opredijeljenost da se ovom problemu pristupi što urgentnije.

Avdalović je nakon sastanka naglasio da je općina na dobrom putu cjelovitog i sustavnog rješavanja vodoopskrbe Nevesinja, piše Srna.

"Tijekom ove godine ići će natječaj za izgradnju pročistača pitke vode na jezeru Alagovac i tako će biti riješen problem kvaliteta vode. Osim toga, radit ćemo na rješavanju problema gubitaka vode u vodovodnoj distributivnoj mreži u našem gradu", rekao je Avdalović, dodajući da su gubici najveći u ulicama Cara Dušana i Nemanjića.

On je naveo da su planirali da sredstvima koja će najvjerojatnije biti grant Vlade Republike Srpske promijene vodovodnu mrežu i smanje gubitke u tim ulicama, a zatim smanje gubitke uslijed pojave divljih priključaka i krađe vode.

Avdalović je najavio izgradnju kolektora za fekalne i otpadne vode u pojedinim gradskim i prigradskim naseljima sljedeće godine.

Voda u Nevesinju već godinama se ne preporučuje za piće, a u ljetnim mjesecima događa se i potpuna nestašica voda. 

Kopirati
Drag cursor here to close