Endemske vrste

Nestaje život u Hutovom blatu!

Gospodarstvo / Flash | 29. 01. 2015. u 10:04 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Broj ukupno registriranih ptica u desetljećima od izgradnje hidroenergetskog sustava u Hutovom blatu pao je za 31 posto, endemske vrste riba gube na brojnosti, a njihovo mjesto zauzimaju unesene vrste riba. Zbog nedostatka vode ugrožene su i brojne endemične biljne vrste'', priopćeno je iz Parka prirode Hutovo blato.

Ako se ne poduzmu žurne mjere u cilju revitalizacije Deranskog područja, može se očekivati potpuni nestanak močvarnog ekosustava u sljedećih 35 godina.

Izgradnjom hidroenergetskog sustava u slivu rijeke Trebišnjice močvarni ekosustav Hutova blata je dramatično promijenjen. Deransko područje Hutova blata izgubilo je oko 50 posto ukupnih voda koje dotiču u ovo jedino preostalo prirodno močvarno područje u delti Neretve, priopćeno je iz Parka prirode Hutovo blato.

Nedostatak voda u ljetnim mjesecima ubrzao je procese zarastanja što za posljedicu ima uzdizanje dna Deranskog jezera čak do jednog metra u prethodnih 35 godina.

O ovome svemu će se govoriti na stručnom skup "Revitalizacija ekosustava Hutova blata" koji će se održati povodom obilježavanja Svjetskog dana zaštite vlažnih staništa u ponedjeljak, 2. veljače, u motelu Park Karaotok u Parku prirode Hutovo blato, s početkom u 11 sati.

Na skupu će se predstaviti potrebne aktivnosti za revitalizaciju, kako bi se spriječile daljnje promjene ekosustava i zaustavio gubitak biološke raznolikosti u Parku prirode Hutovo blato, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close