Novalić

Nema razloga da plaćamo najjeftinije gorivo u Europi

Gospodarstvo / Novac | 11. 09. 2017. u 05:44 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlast nudi rješenje za deblokadu radova na putnoj infrastrukturi. Masovni građevinski radovi još čekaju povećanje putarina, odnosno, izmjene Zakona o trošarinama, javlja Federalna tekevizija. Dok krediti europskih financijskih institucija čekaju, premijer Federacije Fadil Novalić ističe da rebalansom proračuna više od 300 milijuna maraka može biti uloženo u izgradnju brzih cesta u Federaciji.

Novalić ističe da je nakon pristupanja Transportnoj zajednici do kraja rujna potrebno izmijeniti Zakon o trošarinama, odnosno, povećati putarine.

"Nema razloga da plaćamo najjeftinije gorivo u Europi, a da se vozimo po nekim šumskim putevima. Trebamo ga platiti skuplje, a onda se voziti modernim cestama, kako se to vozi u susjedstvu. Kod nas je trošarina - putarina 25 pfeninga, u Srbiji 89 pfeninga, a u Hrvatskoj marku i jedan pfening", navodi Novalić.

Na koridoru Vc trenutno se izvode radovi na dvije dionice zeničke zaobilaznice, kao i na dionici Svilaj-Odžak, započeti 2013. godine, a koji čekaju završetak gradnje međudržavnog mosta. Direktor Autocesta Federacije Adnan Terzić smatra kako nije točno da se malo gradi jer je struktura terena izuzetno komplicirana. Za Terzića je kompliciran i odnos s Federalnom vladom koja, kako kaže, kredite uvjetuje trošarinama.

Međutim, trenutna gradnja može biti obustavljena zbog trošarina, a čelnici Federacije i Autocesta različito gledaju na financijsko stanje u Autocestama Federacije.

"Na osnovu cash flowa, kolika je kreditna sposobnost Autocesta. Ona treba svega 124 milijuna maraka da bi na dva projekta kod Svilaja i kod Zenice bila operativna", kaže Novalić.

"Mi za 156 milijuna eura zaustavljenih, a ugovorenih i ratificiranih projekata s EBRD-om Vladi FBiH jasno i prezicno kažemo da imamo cash flow koji i bez trošarina to može pratiti", tvrdi Terzić.

Dobra vijest za građane Tuzle, nezavisno od povećanja trošarina, uskoro se nastavljaju radovi preko Karaule.

"Završen je odabir izvođača i inžinjera za nastavak radova na Karauli. Ovo je bila prva faza, imamo dva kilometra do Olova. Dok postane kredit operativan mi ćemo to ugovoriti", ističe Ljubo Pravdić, direktor JP Ceste FBiH.

Federalna TV navosi kako će test za vladajuću koaliciju biti izmjene zakona o trošarinama u državnom parlamentu, a u federalnom rebalans proračuna, kojim je predviđeno da 200 milijuna maraka akumulirane dobiti javnih poduzeća i više od 100 milijuna od klirinškog duga bude uloženo u izgradnju brzih cesta u Federaciji.

Kopirati
Drag cursor here to close