Mostar

Nema papira: 'Zapela' kupovina Staklene banke

Gospodarstvo / Flash | 17. 10. 2016. u 10:52 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je Vlada Federacije BiH nedavno donijela odluku o kupnji zgrade Staklene banke u centru Mostara, a ugovor s Privrednom bankom trebao biti potpisan do kraja prošlog mjeseca, neočekivano je došlo do prolongiranja rokova i to do daljnjeg. Razlog nisu financijska sredstva, već nepotpuna dokumentacija, odnosno neriješeni imovinskopravni odnosi.

Vlada je za objekt devastiran u ratu spremna platiti 5.409.051,80 konvertibilnih maraka, pošto bi se na taj način riješio problem smještaja federalnih institucija u Mostaru, međutim, federalni pravobranitelj je upozorio na nedostatak određene dokumentacije koja stvara problem prilikom sklapanja kupoprodajnog ugovora.

Nemogućnost upisa

Federalno pravobraniteljstvo nadležne službe Vlade upozorilo je na činjenicu da zgrada Staklene banke nije upisana u dokumentaciju Zemljišnoknjižnog ureda u Mostaru, kao i da ne može biti upisana do konačne izgradnje objekta, odnosno do donošenja potrebnih akata nadležnih tijela na osnovu kojih se vrši upis nekretnina u zemljišne knjige.

Pravobraniteljstvo je upozorilo i da za upis vlasništva nad zgradom treba osigurati sve potrebne akte u skladu sa relevantnim propisima, kao i sa Zakonom o zemljišnim knjigama, zbog toga što se iz raspoložive dokumentacije, koja je dostavljena uz nacrt kupoprodajnog ugovora, može utvrditi da je gradnja objekta površine 8.829 kvadratnih metara započeta osamdesetih godina, da je objekt u ratu devastiran, da je do 4. listopada 2011. godine bio neobnovljen i stavljen izvan upotrebe, te da je izgrađen na više parcela, a ne samo na katastarskoj čestici 1324/6 površine 2.075 kvadratnih metara koja je predmet kupnje.

Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH na osnovu izvještaja Pravobraniteljstva predložila je da se sačeka odluka po zahtjevu za prenošenje prava korištenja građevinskog zemljišta u pravo vlasništva koji je podnesen Zemljišnoknjižnom uredu Općinskog suda u Mostaru u kolovozu ove godine.

''Poslovna zgrada nije upisana ni u ZK ulošku broj 9108 ni u PL broj 4622, a prema oglasu Privredne banke d.d. Mostar u likvidaciji, predmet prodaje je poslovna zgrada površine 8.829 kvadratnih metara, ne 8.929 kvadratnih metara, navedeno je, između ostalog, iz Federalnog pravobraniteljstva, te je predloženo da se rok potpisivanja ugovora prolongira dok se ne donesu potrebni akti za upis nekretnine u zemljišnu knjigu.

A Sarajevo?

I dok se za smještaj institucija u Mostaru nešto i poduzima, isti posao u Sarajevu stagnira. Jedno vrijeme bila je aktualna priča o preseljenju u zgradu Energoinvesta, ali se od toga odustalo, a iz ureda federalnog premijera je rečeno za Oslobođenje “da se traži adekvatna trajna lokacija”.

Sjedište Vlade FBiH i neka ministarstva još se nalaze u prostorima u Alipašinoj ulici koje iznajmljuju od SDP-a BiH, a Oslobođenje piše da iz Vlade FBiH SDP-u još nisu najavili odlazak. Iako je najavljivano i preseljenje ureda predsjednika i dva potpredsjednika FBiH u Vilu Braun, i oni još sjede u zgradi Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close