Nema financija

Nema novca za cjepivo protiv bolesti kvrgavosti kože

Gospodarstvo / Flash | 08. 08. 2016. u 14:10 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović kazao je da u BiH nema nijedan zabilježen slučaj bolesti kvrgavosti kože kod goveda, ali i to da BiH nema cjepiva protiv ove bolesti te da nijedna razina bh. vlasti nema financijskih sredstava za nabavku cjepiva.

To je izjavio nakon današnjeg sastanka u Sarajevu s ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske (RS) Stevom Marjanovićem, direktorom Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomirom Kalabom i Nadom Rajković iz Federalnog ministarstva poljoprivrede.

Tema sastanka bilo je širenje bolesti kvrgavosti kože kod goveda, koja se približava granicama BiH.

Šarović je pojasnio da cijena cjepiva za ovu bolest iznosi tri eura po jednom grlu, kao i da, ako bi krenuli sa potpunim cijepljenjem, u BiH bi morali cijepiti oko 400.000 grla.

Ovaj sastanak, kaže, na neki način iniciran je odlukom Vlade Hrvatske da od danas krene sa potpunom cijepljenjem, što je od BiH zahtijevalo hitne mjere, imajući u vidu posljednji slučaj kvrgavosti kože u Crnoj Gori u Općini Plužine, a što je blizu granice sa našom zemljom.

Na sastanku je zaključeno da BiH u ovom trenutku neće krenuti s potpunom cjepljenjem stočnog fonda, već da će početi s parcijalnim cijepljenjem ukoliko se u sljedećem razdoblju ova bolest pojavi na području BiH.

Također je zaključeno da BiH ne zabranjuje potpuni uvoz hrane životinjskog porijekla iz Hrvatske već da budu ostavljeni transportni koridori, odnosno da se u zabranu uključe regije koji su obuhvaćeni cijepljenjem u ovoj susjednoj zemlji.

Šarović je podsjetio da je bolest kvrgavosti kože kod goveda prošle godine zahvatila Grčku te da se tijekom ove godine proširila na Albaniju, Makedoniju, Crnu Goru, Bugarsku i Srbiju.

Osim navedenog, danas je donesen i zaključak da je potrebno formiranje posebnog centra za praćenje i prevenciju bolesti u BiH kao i obraćanje Europskoj komisiji kako bi ih informirali o situaciji i mjerama koje će BiH poduzeti.

''Od Europske komisije zatražit ćemo hitnu i neophodnu podršku, a priključit ćemo se i zahtjevu zemalja Balkana da Europska komisija formira i poseban fond kako bi nam se pomoglo kod cjepljenja koje mora trajati tri godine'', rekao je Šarović.

Marjanović je naglasio da su u RS-u poduzete sve nužne mjere, odnosno pojačani nadzori i komunikacija sa svim vlasnicima domaćih životinja kako bi identificirali pojavu ove bolesti kod goveda.

Međutim, dodao je da su, imajući u vidu da se ova bolest širi u regiji, bile su potrebne i dodatne mjere.

S tim u vezi, podvukao da je potrebno odmah utvrditi plan djelovanja svih nadležnih institucija u BiH kako bi se utvrdio slijed mjera i spriječilo širenje bolesti na teritoriji naše zemlje.

Utvrđivanje ovog plana se, kaže, može očekivati za nekoliko sljedećih dana, a u ovom trenutku, bitno je upravljati kretanjem i prometom stoke jer bi to BiH učinilo spremnom u pogledu preventive ove bolesti.

Kalaba je kazao da u ovom trenutku, kada se bolest približava BiH, najbitnije je imati smjernice o tome što je potrebno raditi ubuduće.

Podsjetio je na nedavno održani sastanak o ovoj temi u Beogradu gdje su bila razmijenjena iskustva o bolesti te najavio ministarski sastanak početkom septembra u Sofiji, gdje će biti "iskristalirani svi potezi prema Europskoj komisiji i zemljama regije".

Kopirati
Drag cursor here to close