Milićević

Neće biti lako, a vlast sama sebi ne vjeruje

Gospodarstvo / Flash | 16. 12. 2016. u 14:43 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Trenutno je u Federaciji najveći problem broj nezaposlenih, a posebno mladih ljudi, još nedovoljan rast BDP-a, rast privatnih investicija, nepostojanje dovoljno velikih stabilnih gospodarskih subjekata, koji su generatori razvoja mikro i malih poduzeća'', rekla je u intervjuu za Nezavisne novine Jelka Miličević, federalna ministrica financija i najbolja ministrica u FBiH, po ocjeni čitatelja banjalučkih novina.

Miličević kaže kako su rješenja za ove probleme dana kroz poglavlja Reformske agende tj. strukturne reforme s ciljem održanja makroekonomske stabilnosti i ubrzanja ekonomskog rasta, te rasta konkurentnosti i zapošljavanja.

Uposleno 25.000 ljudi

''Prema evidenciji Porezne uprave FBiH, u mandatnom razdoblju ove vlade došlo je do povećanja ukupnog broja uposlenih za 24.952. I ostali parametri, rasta BDP-a, izvoza, industrijske proizvodnje, ohrabruju, a to ukazuje da se stvara bolje poslovno okruženje i da se potiče investiranje'', rekla je Miličević.

Dotaknula se i političkih problema pa je manjak povjerenja.

''Koalicija je opterećena dešavanjima na političkoj sceni. Svi problemi u vezi s izborima u Stocu, pitanje izbora u Mostaru, nekako se preliju na Vladu. Vrlo teško se dogovaramo, a realizacija dogovara je posebna priča. Mislim da mi jedni drugima još ne vjerujemo'', rekla je Miličević.

Navela je kako FBiH kao i RS karakteriziraju višestruko povećanje prihoda od vremena uvođenja PDV-a, ali i puno brži rast rashoda proračuna.

''Pritisci su svakodnevno izraženi kod branitelja, ratnih i neratnih invalida, zdravstvenog sektora, problema uvezivanja staža za djelatnike u tvrtkama koje su u vlasništvu FBiH, a imaju problema u poslovanju, sudskih tužbi od strane državnih službenika i namještenika po raznim osnovama, veliki naslijeđeni deficit proračuna, niza potpisanih ugovora i obećanja prethodne vlade koja nemaju uporište u proračunu i na kraju zahtjeva umirovljenika za povećanje i redovitu isplatu mirovina'', rekla je ministrica i dodala kako su u 2017. godini i obveze po otplatama dugova povećane za 39 posto u odnosu na 2016 što su izazovi koji izravno utječu na likvidnost.

Raspodjela novca

Navela je kako je nije jasno ''zašto smo propustili priliku uvođenja dodatnih namjenskih trošarina za putnu infrastrukturu još u 2015. godini, kada je cijena za naftu i naftne derivate bila vrlo niska''.

''Ta dodatna akciza je uvjet za ocjenu kreditne sposobnosti investitora tj. Cesta i Autocesta kod međunarodnih financijskih institucija. Danas je to od normalne i uobičajene fiskalne mjere postalo političko pitanje i jedan od preduvjeta odobrenja sljedeće tranše MMF-a. Hoće li biti akciza? Uistinu vjerujem da hoće. Hoće li biti sljedeće tranše MMF-a? Mislim da nam je svima jasno da smo opredijeljeni za nastavak suradnje s MMF-om i odobreni prošireni aranžman. To znači ispunjavanje obveza iz pisma namjere i dopunskog pisma namjere, u kome su definirani rokovi. Za zakon o akcizama rok je kraj 2017, a taj zakon se donosi na razini BiH'', rekla je i dodala kako u Zakonu o akcizama, koji je trebao biti usuglašeni prijedlog, nije bilo ništa sporno.

''Pitanje koje smo pokušali usuglasiti već više od godinu dana je pitanje raspodjele sredstava od putarina prikupljenih na jedinstvenom računu. Naime, raspodjela se vrši prema Pravilniku iz 2009, gdje je osnova projekcija dužine puteva. Po tom osnovu distrikt Brčko povuče više sredstava nego što uplati, RS također, a Federacija puno manje nego što je uplatila. Znači, model nije pravedan i to se mora usuglasiti na pravednijim osnovama. Uz izmjenu Zakona o akcizama, moraju se usuglasiti i izmjene zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda'', rekla je Miličević.

Igre na sreću i teški zadaci

Dodala je kako se uvijek priča o raspodjeli novca izaziva određene nesuglasice i ljutnje.

''To je i razumljivo. Oni koji nisu zadovoljni bi nešto mijenjali, oni koji su zadovoljni zadržali bi postojeće stanje. Federacija nije zadovoljna i traži promjenu raspodjele sredstava od putarine u najmanju ruku po koeficijentima raspodjele sredstava od PDV-a. Mislim da ćemo i po tom pitanju naći rješenje'', rekla je.

Govoreći o Zakonu o igrama na sreću rekla je kako je to dobar zakon koji je usvojen u 2015. i koji je nakon implementacije trebalo pratiti i unaprijediti.

''Vrlo brzo krenulo se s raznim inicijativama za njegovu izmjenu van resornog ministarstva i Vlade. I to pitanje, nažalost, postalo je pitanje koje se ispolitiziralo i ponuđene izmjene nisu bile tehnički provodive. Pokušao se naći kompromis kroz oporezivanje pojedinih vrsta igara na sreću po ugledu na Hrvatsku. I to je naišlo na negodovanje priređivača igara na sreću, jer je to značilo povećanje poreznih obveza. U svakom slučaju se pokušalo optužiti mene i Ministarstvo da s jedne strane pogodujemo priređivačima, a s druge strane priređivači su nas optuživali da će biti uništena ta djelatnost. Meni osobno je važno da imamo dobar zakon baziran na poznatim i isprobanim rješenjima, da se isti primjenjuje i da imamo jak i stručan nadzor nad radom priređivača igara na sreću'', rekla je federalna ministrica financija.

Govoreći o budućim planovima njezina ministarstva istaknula je kako trenutno ima osam vrlo važnih i teških zakona u proceduri usvajanja.

''Svi zakoni će izazvati pažnju javnosti jer se nude promjene, reforme i pravila ponašanja u cilju ekonomskog rasta, financijske stabilnosti i fiskalne održivosti. Uglavnom su to zakoni koji su definirani kroz Reformsku agendu i pismo namjere. Lako neće biti, ali se mora hrabro krenuti ako mislimo dobro sebi i svojoj državi'', rekla je Milićević Nezavisnim novinama.

Kopirati
Drag cursor here to close