Piši propalo

Ne važi više dogovor s MMF-om

Gospodarstvo / Flash | 21. 06. 2017. u 07:16 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Produženi aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), koji je BiH potpisala u rujnu prošle godine, praktično je obustavljen, potvrđeno je Nezavisnim novinama od izvora upućenog u pregovore.

Kako je pojašnjeno, neusvajanje izmjena zakona o trošarinama za financiranje autoputova, kao i najnovija inicijativa o povećanju plata za policijske službenike na razini BiH će nužno dovesti do toga da aranžman više ne može ostati u sadašnjoj formi.

Rečeno je da bi se vlasti BiH, ako žele nastavak aranžmana, trebale obratiti MMF-u i zatraže nove pregovore.

"Morali bismo početi razgovore ispočetka. Program je obustavljen i zato su potrebni sveobuhvatni novi pregovori i novi dolazak misije iz Washingtona. Potrebno je da pokrenemo nove ozbiljne, sadržajne i sveobuhvatne razgovore da bismo program pokušali vratiti na pravi kolosijek. A to neće biti lak posao", rečeno je Nezavisnim novinama.

Formalni preduvjet za ponovno otpočinjanje pregovora je zahtjev bh. vlasti koji bi bio upućen u Washington.

"Moramo se ponovo vratiti na ekonomske pokazatelje koji su se promijenili u odnosu na studeni prošle godine. Treba da završimo pregled, a on će zahtijevati dodatne mjere, osim prethodnih akcija o kojima smo se usuglasili prilikom zaključivanja aranžmana", rečeno je.

Nezavisne novine podsjećaju kako je trenutni produženi aranžman zaključen u rujnu, a imao je tri cilja, od kojih se prvi odnosio na provođenje strukturalnih reformi radi povećanja zaposlenosti i jačanja privatnog sektora.

Drugi cilj je predvidio ostvarivanje održivosti fiskalnih politika, odnosno stavljanje deficita pod kontrolu, dok se treći cilj odnosi na održavanje financijske stabilnosti kroz jačanje banaka kako bi mogle olakšati pristup kapitalu za privatni sektor. Dogovoreno je da na državnoj razini bude usvojen zakon o trošarinama i zakon o osiguranju depozita, a na razini FBiH amandman na Zakon o bankama, te da se pokrenu aktivnosti na obavljanju dubinske analize za "BH Telecom" i "HT Eronet".

Za razliku od ranija četiri stand bay aranžmana, produženi aranžman je financijski mnogo povoljniji s mnogo nižim kamatnim stopama i dužim razdobljem otplate, ali je uvjetovan provođenjem složenih strukturalnih reformi. To praktično znači da novac ne može biti isplaćen ako se ne ispune prethodne mjere. Produženi aranžman se zaključuje na razdoblje od tri godine, ali je moguće produžavanje za još jednu godinu, ako se ocijeni da je takva mjera potrebna.

Kopirati
Drag cursor here to close