Pristup informacijama

'Naše društvo' zatražilo reakciju federalnih institucija zbog šutnje Grada Mostara

Gospodarstvo / Novac | 21. 09. 2017. u 14:42 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog šutnje administracije Gradske uprave Grada Mostara i javnih komunalnih poduzeća, Mreža "Naše društvo" iz Mostara uputila je u četvrtak dopis nadležnim upravnim inspektorima, Federalnom ministarstvu pravde i Instituciji ombudsmana za ljudska prava zbog, kako su naveli, kršenja prava na pristup informacijama od javnog interesa.

''Uputili smo dopise nadležnim upravnim  inspektorima, Federalnom ministarstvu pravde  i Instituciji ombudsmana  za ljudska prava BiH sa zahtjevom, da sukladno svojim nadležnostima i ovlaštenjima, reagiraju zbog grubog kršenja prava na pristup informacijama od javnog interesa'', navedeno je u priopćenju Mreže ''Naše društvo''

Naime, pozivajući se na Zakon o slobodi pristupa informacijama, Mreža "Naše društvo" se prije više od tri mjeseca obratila Gradskoj upravi Grada Mostara i komunalnim poduzećima "Komunalno", "Komos" i "Parkovi" te zatražila odgovore na vrlo pitanja vezana za organizaciju i funkcioniranje komunalnih djelatnosti.

No, tvrde kako nisu dobili odgovor ni na jedno od postavljenih 18 pitanja.

"Građani imaju pravo znati kako izgleda katastar zelenih površina, program zajedničke komunalne potrošnje, mjesečni operativni planovi, koliko komunalna poduzeća imaju zaposlenih i sl. U normalnim lokalnim zajednicama ovakve i slične informacije se mogu naći i na službenim web stranicama", navode iz Mreže "Naše društvo“.

No, nakon konferencije za medije, Bljesak.info je uputio novinarski upit u Gradsku upravu i odjel za Gospodarstvo komunalne i inspekcijske poslove te u komunalna poduzeća.

Dobili smo odgovor iz Gradske uprave i JP Parkova.

Iz Grada Mostara tada su nam rekli kako program održavanja zajedničke komunalne potrošnje donosi Gradsko vijeće, odnosno, od prestanka rada Gradskog vijeća, gradonačelnik Grada Mostara uz suglasnost načelnika Odjela za financije i nekretnine.

Kako je navedeno, ''programom se utvrđuju vrste poslova, visina potrebnih sredstava, kao i raspored sredstava za svaku vrstu poslova pojedinačno i po namjenama, po cijenama utvrđenim od strane Gradskog vijeća''.

Iako, tada nam iz Grada nisu detaljno odgovorili kada je zadnji put izrađen Program zajedničke komunalne potrošnje, a isti nam nije ustupljen.

Što nam je odgovorila Gradska uprava, možete pročitati u tekstu - Mostarska prljavština: Grad tvrdi da je sve čisto, revizori tvrde kako je mimo zakona

Iz mostarskih Parkova za Bljesak.info su rekli kako ovom poduzeću Grad Mostar nije poslao novi plan rada,  J.P. 'Parkovi' sporni plan zajedničke komunalne potrošnje posljednji put dobili 2008. godine, po kojem i danas rade, a to je utvrdila i revizija poduzeća.

''Zadnji program koji smo formalno dobili u pismenoj formi od Grada je bio za 2008. godinu. Poslije toga nismo dobili niti jedan od njih. Da ne bi bilo kontradiktornosti, mi se ograđujemo, Komunalno poduzeće je plan možda i dobilo, ali mi nismo. A poslovi koji se obavljaju svaki mjesec pišu se u dnevnike rada. U tim dnevnicima je upisano što se i gdje uradilo taj dan na kojoj površini, kolika satnica… i taj svaki dan ovjerava nadzor ispred Gradske Uprave i šef Komunalne iz Gradske Uprave'', pojasnio je Dragan Krtalić, v.d. direktora J.P. 'Parkovi'

Dodao je kako na osnovu ovjerenih dnevnika i potpisa, 'Parkovi' rade mjesečne rekapitulacije. To su izračunata sredstva koja 'Parkovi' naplate za taj mjesec po gradskim područjima.

''Grad nama daje potpis i ovjeru za dnevni, odnosno mjesečni posao koji smo uradili. Mi tad račun ispostavljamo i oni nam sredstva prebacuju u tom iznosu. Ja nemam informaciju ni papir da je za zelenilo predviđeno 1,2 milijuna, kako se iznosi u javnosti. Možda i jeste, ali nama to službeno nije dostavljeno'', kaže krtalić.

J.P. 'Parkovi', kako nam je objašnjeno, rade po cijenama koje je Gradsko vijeće odredilo 2008. godine, te se od tada do danas nijedna cijena po četvornom metru, komadu ili satu se nije promijenila. Iako su se povećale površine koje se moraju uređivati.

Više možete pročitati u tekstu - Iz mostarskih Parkova otvoreno: Nemamo plan, žele nas uništiti zbog lokacije

Kopirati
Drag cursor here to close