Naftno tržište

Napetosti u Ukrajini i pad američkih zaliha podigli cijene nafte

Gospodarstvo / Flash | 07. 05. 2014. u 17:18 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijena barela nafte prekoračila je danas na londonskom tržištu razinu od 107 dolara zbog pojačanih napetosti u Ukrajini dok je američko tržište podigao oštar pad zaliha u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 21 cent u odnosu na jučerašnje zatvaranje, na 107,28 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 88 centi višoj cijeni u odnosu na jučerašnje zatvaranje, od 100,36 dolara.

Naftna tržišta crpila su potporu iz zaoštravanja napetosti u Ukrajini i prijetnje građanskog rata, pri čemu trgovci pokušavaju procijeniti kolike su šanse za prekid opskrbe iz Rusije, drugog po veličini izvoznika nafte u svijetu.

Šanse za mir u Ukrajini smanjile su se u kontekstu međusobnih optužbi pristaše Rusije i onih koji se zalažu za jedinstvenu Ukrajinu za cijepanje Ukrajine, te širenja nasilja i na luku Mariupol.

Dodatnu potporu cijenama pruža i pad zaliha sirove nafte u SAD-u za 1,8 milijuna barela u prošlome tjednu, doduše s rekordno visokih razina, pokazalo je jučer objavljeno izvješće Američkog instituta za naftu (API). Analitičari su očekivali njihov rast za 1,4 milijuna barela.

"Cijene su na američkom tržištu crpile potporu iz API-jevih podataka o padu ukupnih zaliha, kao i iz podataka o snažnom padu zaliha u Cushingu. Na londonskom tržištu cijene bi trebale poduprijeti napetosti u Ukrajini", sažima stanje na tržištima analitičar Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

Pozornost se sada okreće tjednom izvješću američke vlade o zalihama koje će biti objavljeno danas.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas je na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena referentne košarice njezine nafte jučer iznosila 103,69 dolara, što znači da je bila 66 centi niža nego prethodnog dana trgovanja.

Kopirati
Drag cursor here to close