Jedan pojas, jedan put

Na stolu su dvije milijarde eura kineskih investicija u BiH

Gospodarstvo / Flash | 13. 05. 2017. u 12:06 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina na stolu, za razmatranje, u našim institucijama su poslovi vrijedni blizu dvije milijarde eura kineskih investicija, rekao je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Šarović je kao konkretan primjer naveo projekt Termoelektrane Tuzla blok 7 vrijedan preko 800 milijuna eura.

"Rekao bih da smo na jedan mali korak do definitivnog završetka posla. Želim naglasiti da su skoro svi detalji završeni. Trenutno je ovaj ugovor na pregledu u Ministarstvu financija Federacije BiH i konzultirat ću se s federalnim premijerom Fadilom Novalićem kako bi se, rekao bih, ubrzale i procedure u Bosni i Hercegovini. S kineske strane je sve gotovo kada je u pitanju ovaj projekt", istaknuo je Šarović. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH naglasio je i kako su svi ostali aranžmani vrijedni više stotina milijuna eura, tako da su na stolu u bh. institucijama poslovi vrijedni blizu dvije milijarde eura.

Kinezi zainteresirani za gradnju putova, ali i termo i hidroelektrana

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović na čelu je delegacije Bosne i Hercegovine koja će narednih dana boraviti u Kini, između ostalog, upravo i radi dogovora oko realizacije aktualnih, ali i novih projekata kada su u pitanju kineski investitori.

U Kini će se održati veliki samit "Jedan pojas, jedan put" kojim predsjedava kineski predsjednik Xi Jinping.

Kineski predsjednik Xi Jinping je domaćin skupa 100 izaslanstava na visokom i najvišem nivou, od toga 30 premijera i predsjednika država, uz nazočnost i velikog broja potpredsjednika i ministara.

"Bosna i Hercegovina želi da bude punopravni član ovog velikog projekta za koji je Kina osigurala 45 milijardi dolara sredstava za projekte u infrastrukturi i pospješivanje trgovine. Kada je u pitanju infrastruktura u prvom redu se misli na putnu i željezničku komunikaciju i pomorske i riječne koridore. O tome će biti govora na samitu u Pekingu. To je najveći događaj ove godine u Kini", rekao je Šarović.

Govoreći o posjeti Kini Šarović je rekao da će iskoristiti i priliku i da se susretne s predstavnicima vodećih kineskih kompanija iz oblasti energetike i građevinarstva.

"U pitanju je kompanija Dongfang koja je inače sudjelovala u gradnji termoelektrane Stanari, a koja je zainteresirana za projekt Gornji Horizonti u Hercegovini. Planiran je i susret s predstavnicima kompanije Gezhouba koja je investitor projekta koji je u završnoj fazi kada je u pitanju termoelektrana Tuzla gdje su preostali su još mali, određeni detalji. Također, imat ćemo susret i sa zvaničnicima kompanije China Power i kompanije Sinohidro koji su zainteresirani za autoput Glamočani - Mlinište u Republici Srpskoj i neki drugim kompanijama. Ugovoren je sastanak s predsjednikom Exim Bank gdje bi razgovarali o financijskoj podršci za velike infrastrukturne projekte u Bosni i Hercegovini. To je u fokusu dvodnevnog putovanja u Kinu", naveo je Šarović.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH istaknuo je da kada je u pitanju Bosna i Hercegovina "očekivanja i mogućnosti su velike".

"U prvom redu to zavisi od nas hoćemo li moći da ispunimo određene obaveze koje stoje pred Bosnom i Hercegovinom posebno kada je u pitanju priprema dokumentacije, projekata i zaokruženje financijske konstrukcije i dogovor da nađemo rješenja za kvalitetan dogovor s vodećim kineskim kompanijama koje bi bile partneri u realizaciji ovog projekta", rekao je Šarović.

Suradnja s Rusijom u farmaceutskoj industriji i poljoprivredi

On naglašava kako u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, ali i Vijeću ministara BiH "žele da kroz proširenje suradnje sa starim, ali i novim partnerima u Bosnu i Hercegovinu donosu pozitivne vijesti i korist za cijelu zemlju i u tom interesu su i posjete u Kinu i Rusiju, a poslije toga i u druge zemlje kako bi se ta suradnja unaprijedila".
"Pored europske orijentacije u fokusu našeg interesiranja je i Kina i svakako Rusija", rekao je Šarović koji će nakon Kine biti na čelu bh. delegacije koja će otputovati u Rusku Federaciju, a, kako je naglasio, "radi aranžmana koje ima i koje očekuje Bosna i Hercegovina"
Tako će, kako je rekao, biti održana sjednica Zajedničke ekonomske komisije dvije zemlje, Bosne i Hercegovine i Rusije.

"Idemo u punom sastavu. S nama ide jedan broj privrednika. Razmatrat će se više tema i između ostalog unapređenje suradnje kada je u pitanju energetika. Od ruske strane ćemo dobiti informacije, kredibilne o budućoj trasi Južnog toka, takozvanog turskog toka gasovoda. Te informacije očekuju i sve zemlje regiona. Ruska strana je zainteresirana da s Bosnom i Hercegovinom i njenim nadležnim kompanijama radi na pitanju tečnog gasa i uređenju regulative po tom osnovu. Mi smo zainteresirani za veće isporuke u farmaceutskoj industriji, zbog čega s nama idu predstavnici kompanije Bosnalijek i još neke kompanije. Očekujemo nastavak i veće isporuke poljoprivrednih proizvoda, posebno u ovom trenutku voća i povrća", naglasio je Šarović.
Također, istaknuo je Šarović, "očekuju se dobre vijesti kada je u pitanju firma Orao iz Bijeljine jer treba da dobije licencu od kompanije partnera iz Ruske Federacije".

"To je nužno kako bi Orao mogao da sudjeluje na tenderima za remont helikoptera i vojne opreme koji su u upotrebi u Ministarstvu obrane, odnosno Oružanih snaga BiH. Ruse će, naravno interesirati kada će Bosna i Hercegovina riješiti pitanje duga za isporučeni gas u proteklom periodu (ratni dug), a radi se o značajnoj cifri od preko 100 milijuna dolara. To su osnovna pitanja na dnevnom redu. Očekujemo naravno pozitivan odgovor, jer mi smo uputili poziv da Rusija, sa svoje strane bude zemlja partner na Sarajevo biznis forumu 2018. godine", istaknuo je Šarović.

Uskoro usvajanje energetske strategije na državnom nivou

Sankcije Energetske zajednice, koje su za Bosnu i Hercegovinu stupile na snagu od 1.travnja, jer do tada nije ispunila svoje obveze koje su se odnosile na usvajanje zakona o električnoj energiji i plinu, jedno je od pitanja koje opterećuje Bosnu i Hercegovinu posebno u smislu planiranja projekata iz tih oblasti.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović pojasnio je kako to otvoreno pitanje treba biti riješeno, i kada.

"To je obaveza Bosne i Hercegovine. Svakako da moramo ispuniti obavezu iz takozvanog Trećeg energetskog paketa. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine sada je stavilo na javnu raspravu nacrt zakona koji je usuglašen u okviru Energetske zajednice kako bi od zainteresiranih čuli komentare. Radi se o zainteresiranim subjektima iz energetskog sektora, nadležnih entitetskih ministarstva, ali i cjelokupne javnosti. Poslije toga vidjet ćemo, naš interes je da kao Ministarstva za vanjsku trgovinu i ekonomske donose BiH dobijemo jedan usuglašen zakon", naglasio je Šarović.

On je naveo kako je "jedna novina da su u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH blizu završetka usvajanja energetske strategije na državnom nivou, ali i entitetskih strategija".
"Taj aranžman je u toku i prvu draft verziju vjerojatno ćemo imati narednih sedmica", poručio je Šarović.

Zanimalo nas je i što se dešava s izvozom mesa u Tursku, nakon što je iz te države iskazana opredijeljenost za nastavak aranžmana.

"Informacije s kojim raspolaže Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a koju smo dobili i ranije od nadležnih turskih institucija, jeste da se turska strana sprema za objavu tendera. On je prošle godine bio negdje krajem aprila. Očito da ove godine nešto kasni, ali sve ukazuje da turska strana na bilo koji način neće komplicirati ovaj posao", rekao je u intervjuu za Anadolu Agency Mirko Šarović.

Kopirati
Drag cursor here to close