Ulaganja

Na rekonstrukciju ceste Mostar - Ljubuški će biti potrošeno 6 milijuna KM

Gospodarstvo / Flash | 27. 05. 2016. u 06:17 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U rekonstrukciju i obnovu prometnice Mostar - Ljubuški bit će uloženo šest milijuna maraka, kazao je ministar prometa i veza Federacije BiH Denis Lasić prilikom radnog posjeta općini Ljubuški, piše Večernji list BiH.

Naglasio je kako prve radove na cijeloj dionici očekuje početkom iduće godine, budući da isti ovise o sredstvima koja tek trebaju pristići.

Kada je riječ o ulaganjima na području općine Ljubuški, Lasić ističe da su neki od projekata, poput gradnje raskrižja za vodopad Kravica, već u tijeku, dok će neki tek biti realizirani. Tako bi, prema riječima direktora JP Ceste Federacije BiH Ljube Pravdića, u idućih mjesec dana trebali početi radovi na izgradnji nogostupa na ljubuškoj zaobilaznici (kod Babovca).

“Završena je natječajna procedura te ćemo za dvadesetak dana imati ugovor i ti će radovi krenuti”, kaže Pravdić.

Načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić naglasio je kako će usporedo s postavljanjem nogostupa krenuti radovi na postavljanju rasvjete na istom dijelu zaobilaznice. Na sastanku održanom u zgradi općine Ljubuški je aktualizirao pitanje zapadne obilaznice, za kojom se potreba javila još sedamdesetih godina prošloga stoljeća, međutim, ideja nikada nije realizirana.

Načelnik Barbarić je resornog ministra i direktora JP Ceste Federacije BiH upoznao s važnosti izgradnje zapadne obilaznice te činjenicom da se otvaranjem graničnog prijelaza Bijača uvelike povećao broj kamiona koji svakodnevno prolaze samim središtem općine Ljubuški.

Izgradnjom spomenute zaobilaznice sav kamionski promet iz Zapadnohercegovačke županije, koji sada stvara prometne čepove, izmjestio bi se iz samog središta općine.

“Na ovom sastanku smo razmotrili i na neki način našli model kako završiti projekt, odnosno financiranje zapadne obilaznice općine Ljubuški koja će biti itekako bitna da promet koji na neki način dovodi do zagušenja u samom središtu općine izmjestimo i napravimo prsten oko Ljubuškog”, kazao je Lasić.

Pravdić je istaknuo kako im je načelnik Barbarić dostavio idejno rješenje zapadne zaobilaznice koja je ukupne dužine 1700 metara.

“Mi ćemo pristupiti izradi projektne dokumentacije glavnog projekta, nakon čega ćemo se dogovoriti o izradi elaborata o izvlaštenju te daljnjim koracima.

Razgovarali smo i na koji način bismo mogli financirati ovaj projekt koji je bitan za sav promet, koji iz Zapadnohercegovačke županije ide prema graničnom prijelazu Bijača”, kaže Pravdić. Resorni federalni ministar Lasić podsjetio je i da općina Ljubuški može računati na dio sredstava od GSM licencija.

“Razgovarali smo i o određenim projektima koji su manje financijski izdašni, prije svega izgradnju lokalnih cesta na području općine, za koje će Općini biti prebačena sredstva od GSM licencija”, zaključio je Lasić.

Kopirati
Drag cursor here to close