Implementacija

Na pragu novog Zakona: Uvoz opreme bez plaćanja carine

Gospodarstvo / Flash | 22. 03. 2017. u 07:49 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na pragu smo potpune implementacije Zakona o carinskoj politici, kazao je Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, nakon jučerašnjeg sastanka sa direktorom Uprave za neizravno oporezivanje BiH Mirom Džakulom, te rukovodstvom Vanjskotrgovinske komore BiH.

Procedure

Sastanak je održan o temama koje se tiču implementacije Zakona o carinskoj politici i izrade provedbenih akta Zakona o carinskoj politici.

''Zakon o carinskoj politici omogućava uvoz u BiH bez plaćanja carinskih dažbina, za investicije koje se odnose na opremanje proizvodnih pogona, za njihovu modernizaciju, za opremu koja se ne proizvodi u BiH. Da bi se to moglo implementirati, neophodno je da se provede procedura donošenja provedbenog akta u kojem sudjeluje UNO, odnosno UOUNO koji daje prijedlog, a Vijeće ministara donosi konkretnu odluku, istaknuo je Šarović.

Drugo pitanje u žiži zanimanja bilo je pitanje polaganja bankovne garancije o carinskom postupku usmjerenom ka uvozu za koji su privrednici tražili.

''Prijedlog gospodarstvenika u BiH da im se omogući polaganje vlastite bjanko-mjenice na ime garancije naišao je na razumijevanje UNOBiH, što će gospodarstvenicima omogućiti velike uštede, s obzirom na to da na godišnjem nivou, kako se procjenjuje, samo po tom osnovu plaćaju deset milijuna KM'', rekao je Šarović.

Miro Džakula, direktor UNOBiH, istaknuo je da je UNO partner sa urednim carinskim i poreznim obveznicima, te da je dužnost svih omogućavanje gospodarstvenicima da posluju transparentno i efikasno.

Usvajanje odluka

''Ključ svega je da smo svi zainteresirani za rješavanje ovih problema, te se nadamo skorijem usvajanju ovih odluka kako bi se oni uvoznici mogli baviti proizvodnjom u BiH bez plaćanja bankarskih garancija. Kada se radi o trasiranoj mjenici, kao sredstvu osiguranja plaćanja za uvoz kalupa i drugih mašina, mi smo već uputili akt UOUNO i prema mojim saznanjima, članovi Upravnog odbora imaju razumijevanje, tako da se nadamo da će na nekoj od narednih sjednica biti usvojen, a kasnije i potvrđen na sjednici VM-a'', poručio je Džakula.

Bruno Bojić, potpredsjednik VTK-a, iskazao je zahvalnost na spremnosti UNO i Ministarstva da se izađe ususret gospodarstvenicima, te da se rastereti poslovanje kako bi se mogli boriti sa konkurencijom, prenosi Oslobođenje.

Kopirati
Drag cursor here to close