9. i 10. veljače

Na Kupres dolazi više od 250 stručnjaka na konferenciju o šumarstvu i drvu

Gospodarstvo / Flash | 07. 02. 2017. u 12:49 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Na Drugu konferenciju o šumarstvu i drvnoj industriji "Kupres 2017", koja se u organizaciji poduzeća "Hercegbosanske šume" održava 9. i 10. veljače na Kupresu, dolazi oko 250 stručnjaka'', izjavio je za Fenu ravnatelj Hercegbosanskih šuma Draško Brnić.

Po njegovim riječima, dvodnevni skup okupit će brojne sveučilišne profesore, konzultante, drvoprerađivače te šumare iz zemlje i inozemstva.

''Mjesecima smo provodili vrlo opsežne aktivnosti kako bismo s čim više uspjeha realizirali glavnu sektorsku konferenciju u BiH, koja se nastavlja na prošlogodišnje prvo izdanje koje je, prema ocjenama sudionika, bilo više nego uspješno. I ove godine osigurali smo značajnu podršku nadležnih tijela, redom državnih institucija, ali i važnih europskih i međunarodnih organizacija'', istaknuo je Brnić.

Programom Konferencije obuhvatit će se aktualne teme ruralnog razvoja, šumarstva, biomase, uloge bioekonomije i kružne ekonomije, a posebice će biti naglasak na sektorsko obrazovanje.

''Ovogodišnja konferencija bavi se mnogim temama, a fokus je na obrazovanju, jer samo educirani i obučeni kadrovi mogu u budućnosti uspješno voditi ovaj važan sektor'', naglasio je Brnić, dodavši kako je već duže vremena evidentan nedostatak obrazovanih kadrova, koji sve više iseljavaju ili ne smatraju ovaj sektor dovoljno atraktivnim.

Sudionici će se, među ostalim, moći upoznati i s domaćim praksama po pitanju sektorskog obrazovanja, ali i praksama susjednih zemalja.

''Cilj konferencije je naglasiti važnost na šumi baziranih industrija kao strateškog područja na kojem će se primjenjivati važne europske politike. Potrebno je intenzivirati regionalnu suradnju i omogućiti višestruke koristi u pogledu pokretanja ekoloških projekata, smanjenja štetnih emisija, ali i novog razvoja na šumi baziranih industrija koje će dovesti do povećanja poreznih prihoda, rasta investicija, jačanja kadrovskih potencijala i jačanja međunarodne konkurentnosti'', poručio je Brnić.

Suorganizatori Konferencije su Hrvatski drvni klaster, Drvni klaster Hercegovine te Eustafor - Europska organizacija za upravljanje državnim šumama.

Hrvatski drveni klaster predstavljat će direktor Marijan Kavran, koji je izrazio zadovoljstvo što će i ove godine biti suorganizatori tog događaja.

Naglasio je kako Konferencija pokriva regionalne, ali i europske teme, koje su osnova i nacionalnih šumarskih politika i strategija.

''EU je vrlo aktivna oko promocije održivog pristupa razvoju gospodarstva, pa tako i na šumi baziranih industrija. Model optimizirane kaskadne upotrebe drva rezultat je novog i multidisciplinarnog pristupa gospodarenju šumama na razini EU, kojim se nastoji produljiti životni vijek proizvoda od drva'', kazao je Kavran.

Ističe kako je cilj kaskadnog modela upotrijebiti drvo više puta prije nego se pretvori u energiju ili odbaci.

''Recikliranje, racionalni pristup šumskom i drvnom resursu, održivost i ruralni razvoj mogli bi se sažeti kao osnove EU pristupa o čemu će na Kupresu biti dinamičnih rasprava'', kazao je Kavran.

Napomenuo je kako Europska unija donosi niz zakonodavnih paketa vezanih uz cirkularnu ekonomiju, obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost, a pred tri mjeseca donesen je opsežan energetski paket, koji se isto tako odnosi i na budućnost ovog sektora.

''U regiji Jugoistočne Europe treba razvijati vlastite modele primjerene okruženju i tradicijskom pristupu, ali iste je uvijek potrebno uskladiti s EU politikama te će konferencija na Kupresu biti odlično mjesto upravo za promociju europskih tema i europskog pristupa'', poručio je direktor Hrvatskog drvenog klastera.

Kopirati
Drag cursor here to close