Na Jablaničkom jezeru osnovana ergela za uzgoj bosanskog brdskog konja
Ergela "Jezero"
OBJAVA: Subota, 9. rujna 2017. 10:22
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: Sa.M.
Na Jablaničkom jezeru osnovana ergela za uzgoj bosanskog brdskog konja
0

Obitelj Šćuk čija se imanja nalaze sa obje strane Jablaničkog jezera je osnivač ergele

 U selu Slatina koje se nalazi u blizini Jablanice ovih dana je osnovana ergela "Jezero" koja će se baviti uzgojem bosanskih brdskih konja.

Obitelj Šćuk čija se imanja nalaze sa obje strane Jablaničkog jezera je osnivač ergele. Njihova prvobitna zamisao je bila da nabave dva konja, međutim, nakon razgovora sa hipologom Enverom Žigom odlučili su se da osnuju vlastitu ergelu. Ime su joj dali "Jezero" jer su konji smješteni na obali jezera gdje imaju sve potrebne uslove i za smještaj i za ispašu.

Trenutno u ergeli imaju tri rasplodne kobile, jednog pastuha i jedno ovogodišnje ždrijebe, a plan je da se broj grla ergele ubrzano poveća i da se konji već iduće godine počnu polako koristiti u svrhu razvoja turizma.

''Za mene je ovo veličanstven događaj, jer sama činjenica da sada u Federaciji BiH imamo tri ergele za uzgoj bosanskih brdskih konja, opravdava moj dugogodišnji rad na očuvanju i širenju pasmine'', kazao je Feni predsjednik Upravnog odbora Međunarodnog udruženja uzgajivača bosanskog brdskog konja Enver Žiga.

Dodao je da je ergela "Jezero" već postala član Međunadodnog udruženja uzgajivača Bosanskog brdskog konja i prihvatila obavezu da primjenjuje odredbe uzgojnog programa koje zahtijevaju uzgoj zasnovan na znanstvenoj osnovi i uz primjenu selekcionih mjera.

''S obzirom na način na koji su članovi obitelji Šćuk pristupili formiranju ergele "Jezero" siguran sam u njen dalji uspješan rad'', kazao je Žiga.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.