Muslimović: BiH ima potencijal proizvesti hranu za dvije BiH i osigurati za izvoz
Ima resurese i mogućnosti
OBJAVA: Utorak, 16. listopada 2012. 15:40
IZVOR: Fena
AUTOR: M.A.
Avdo Muslimović
0

"Zato i danas, ponovo, apeliramo na organe vlasti da preuzmu sve što je u njihovoj moći i da se okrenu proizvodnji hrane koja može osigurati ogroman prihod u BiH i poboljšati bruto nacionalni dohodak", kazao je Muslimović.

Bosna i Hercegovina ima resurse, mogućnosti i potencijal proizvesti hranu za potrebe dvije BiH te da još osigura izvoz, ali, nažalost, to ne prepoznaju oni koji bi trebali prepoznati u nadležnim institucijama kako na državnom, tako i na entitetskom nivou, rekao je za Fenu predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja u FBiH Avdo Muslimović povodom 16. listopada, Svjetskog dana hrane.

Po njegovim riječima u BiH se uz malo dobre volje i velikog politikanstva može napraviti bolji ambijent za življenje i povećanjem proizvodnje hrane.

" Kod nas se samo govori trebalo bi, moglo bi i poljoprivrednici su mišljenja da oni koji vode državu ne vode je pravim putem. Zato i danas, ponovo, apeliramo na organe vlasti da preuzmu sve što je u njihovoj moći i da se okrenu proizvodnji hrane koja može osigurati ogroman prihod u BiH i poboljšati bruto nacionalni dohodak", kazao je Muslimović.

Svjetski dan hrane ustanovljen je 16. listopada 1979. godine, na dan kada je 1945. godine UN osnovao Organizaciju za hranu i poljoprivredu (FAO).

Pretpostavlja se da u svijetu broj gladnih iznosi oko 870 milijuna. Supsaharska Afrika i dalje je najteže pogođena glađu i u njoj je broj gladnih rastao kada je u drugim krajevima svijeta - Aziji, Latinskoj Americi i Okeaniji - opadao.