Javna rasprava

Mušinbegović: Cilj nam je oživjeti povijesnu jezgru Počitelja, da Počitelj ne bude grad muzej

Gospodarstvo / Flash | 10. 01. 2014. u 07:08 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Čapljini je u četvrtak održana javna rasprava i prezentacija nacrta "Regulacijskog plana povijesnog gradskog područja Počitelj za period od 2008. do 2018. godine".

Kako je rečeno na skupu, cilj regulacijskog plana je osiguranje provođenja mjera zaštite kulturnog nasljeđa, propisane odlukom o proglašenja Počitelja povijesnim spomenikom, i osiguranje održivog razvoja, kroz definiranje djelatnosti kompatibilnih sa zaštitom kulturnog nasljeđa, kao što su sitne gospodarske djelatnosti, ugostiteljstvo i turizam.

Što se tiče primjedbi žitelja Počitelja da se ovim planom onemogućava život i rad lokalnom stanovništvu unutar povijesne jezgre Počitelja, pomoćnica federalnog ministra prostornog uređenja Hanka Mušinbegović kazala je da je cilj upravo suprotan.

"Cilj nam je oživjeti povijesnu jezgru Počitelja, da Počitelj ne bude grad muzej. Sve primjedbe iznesene tijekom javne rasprave bit će razmotrene od Ministarstva i svaka prihvaćena primjedba bit će dana kao smjernica nositelju izrade plana, a za svaku neprihvaćenu dat će se konkretno objašnjenje zašto primjedba nije prihvaćena", kazala je Mušinbegović u izjavi za novinare.

Javna rasprava traje do 14. veljače, nakon čega će Federalno ministarstvo prostornog uređenja razmotriti iznesene primjedbe te tvrtki "Eco-plan" iz Mostara, koja je izradila nacrt ovog dokumenta, uputiti smjernice za izradu konačne verzije regulacijskog plana.

Konačnu verziju ponovno treba usvojiti Vlada Federacije BiH, a zatim i federalni parlament.

Za sada se ne zna koliko će ova procedura trajati i koliko će provedba regulacijskog plana koštati, kazala je pomoćnica federalnog ministra prostornog uređenja Hanka Mušinbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close