Država duguje državi

Mostarski Vodovod rekorder među dužnicima za struju

Gospodarstvo / Flash | 08. 05. 2017. u 06:14 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Deset državnih firmi duguje Elektroprivredi BiH za električnu energiju ukupno 14,6 milijuna maraka, pokazali su dokumenti koji su u posjedu Dnevnog avaza.

Najveći dužnik za električnu energiju, zaključno s 31. ožujkom ove godine, jeste mostarski Vodovod s ukupno 3,5 milijuna KM, u što su uračunate i zatezne kamate.

Na drugom neslavnom mjestu je sarajevski Vodovod s dugom od dva milijuna KM, koliko duguje i sarajevski GRAS.

''Iako je s ovim kompanijama, kako se navodi u dokumentima, napravljen reprogram dugovanja radi naplate potraživanja, on se uopće ne poštuje i ove firme, faktički, troše električnu energiju, a godinama izbjegavaju plaćanje svojih obveza'', piše Dnevni avaz.

Novina navodi kako su ovakvi podaci indikativni jer domaćinstva koja ne plate račun u roku od osam dana, ubrzo ostaju i bez struje sve dok ne isplate svaki pfening, i to uz kamatu. Upozorenja, očito, ne važe za sve, jer se državnim firmama gleda kroz prste.

A one, kako je navedeno, pravdaju svoje dugovanje lošim financijama, ali i upozorenjima, poput Vodovoda i GRAS-a, da bi u slučaju isključenja električne energije u gradu nastao kolaps, kao što se dogodilo prije dvije godine.

Na popisu dužnika je i travnička Konfekcija Borac s dugom od 1,4 milijuna KM, zatim slijedi BHRT s dugom od 1,3 milijuna KM, kojem je ostavljeno da obveze mora ispuniti do kraja ovog mjeseca.

Među kompanijama koje su završile u stečaju, a duguju milijunske iznose, nalaze se Unis Tools Vogošća sa 600.000 KM i Krivaja Zavidovići s milijun KM duga. Ovo dugovanje naplaćivat će se iz stečajne mase, ako se ikad i naplati.

Kopirati
Drag cursor here to close