#Sposobnim, a ne podobnim

Mostarci peticijom zahtijevali transparentno zapošljavanje u javnom sektoru

Gospodarstvo / Posao | 15. 09. 2017. u 11:51 Ma.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je u petak održana ulična akcija ''Pošteni javni konkursi-jednaka šansa svakome'', koju su organizirali Centri civilnih inicijativa (CCI) u sklopu kampanje ''Sposobnim, a ne podobnim'', čiji je cilj depolitizacija i departizacija imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru u BiH.

U okviru ulične akcije građani su imali priliku potpisati peticiju kojom se zahtjeva transparentno i pošteno zapošljavanje u državnoj službi, zdravstvu, prosvjeti, javnim tvrtkama itd. Osobne sposobnosti, znanje, iskustvo i integritet kandidata moraju biti presudni čimbenik prilikom imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru, a ne stranačka ili obiteljska veza. Također, ovom prilikom, građani će biti detaljnije upoznati sa rezultatima provedenog monitoringa imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru u BiH.

''Važeći propisi u našoj zemlji ne štite principe nezavisne, objektivne i stručne provjere, te zapošljavanja i imenovanja najboljih kandidata u javnu upravu. Pitanje provođenja javnih konkursa ostaje jedna od kritičnih točaka u procesu zapošljavanja u javnoj upravi. U nedostatku jasno utvrđenih procedura i kriterija za imenovanje i zapošljavanje unutar javne uprave, odnosno javnih ustanova, tvrtki i drugih javnih subjekata, svi javni resursi na taj način postaju plijen izvršne vlasti'', istaknuo je projekt menadžer CCI-a Ivica Ćavar.

Foto: Bljesak.info

Nalazi monitoringa CCI-a, pokazuju da je proces zapošljavanja generalno vrlo netransparetan.

Promatrano kroz četiri kriterija: da se svi natječaji objavljuju na web stranicama institucija koje isti raspisuju, da se objavljuju u dnevnim novinama, da su svi kriteriji za ocjenjivanje na natječaju dostupni kandidatima, kao i da se sastavi povjerenstva objave prilikom raspisivanja natječaja, došlo se do zaključka da trenutni indeks transparentnosti procesa zapošljavanja iznosi tek 32, na skali od 0 do 100.

Zbog svega navedenog, neophodno je u što skorijem periodu izmijeniti ili donijeti nove zakone o državnoj službi, po ugledu na Unsko-sanski kanton i Kanton Sarajevo, na svim nivoima, a u skladu sa SIGMA principima reforme javne uprave. Po usvajanju navedenih zakona neophodno je donošenje podzakonskih provedbenih propisa, koji bi trebali detaljnije urediti javne konkurse na način da se osigura pravična i poštena selekcija, izbor i zapošljavanje u javnu upravu najboljih među kandidatima, navode u priopćenju.

Svi građani koji žele podržati ovu kampanju, mogu potpisati peticiju i elektronskim putem na platformi www.sposobnimanepodobnim.ba ili to mogu učiniti putem facebook stranice tako što će podijeliti svoje stavove, priče ili fotografije, kojima će iskazati svoj otpor ovladavanju društvenim bogatstvom, javnim novcem i radnim mjestima od strane podobne manjine.

Kopirati
Drag cursor here to close