Turisti

Mostarci odabrali četiri grada za zimsko putovanje

Gospodarstvo / Flash | 19. 12. 2016. u 08:56 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mostarci u zimskom razdoblju biraju europske adventske gradove: Zagreb, Beč, Prag i Berlin, a destinacije koje su im zanimljive unutar BiH, za koje traže usluge agencije, uglavnom su planine u blizini Sarajeva'', rekli su Večernjem listu iz agencije Atlas iz Mostara.

Navode kako u odnosu na prošle godine, postoji blagi porast zainteresiranosti Mostaraca za zimovanja, posebno mladih. Mostarci, navode iz ove agencije, za putovanja izdvajaju jednaku svotu novca kao i prije.

Sa Sarajlijama je, navodi Večernjak, nešto drugačija situacija.

''Sarajlije vole putovanja i za to rado izdvajaju i više novca. Sarajlije više od putovanja u europske gradove, poznate po raskošnom adventskom uređenju, preferiraju odlazak na skijanje. Posjećuju planine u Austriji, Italiji i Sloveniji, a što se tiče lokalnih planina, idu u individualnoj organizaciji'', navode iz Relax Toursa.

Agencije ističu kako cijene aranžmana ovise o destinaciji, no najčešći iznosi koje građani izdvajaju ne prelaze prosječnu mjesečnu visinu dohotka. Najčešća putovanja vezana su uz doček Nove godine, no ima i onih koji putuju za vrijeme praznika.

Obje agencije ističu kako su putovanja u zemlje EU najpovoljnija pa građani mogu za malo novca posjetiti Beč, Prag, Budimpeštu... No, nisu sve želje vezane isključivo uz hladnije destinacije, i Mostarci i Sarajlije vole zimovanje pretvoriti u ljetovanje.

''Putovanja tijekom zime nisu isključivo na zimske lokacije, Sarajlije često traže i putovanje u toplije krajeve'', rekli su iz Relax Toursa te su dodali kako imaju najtraženije destinacije kao što je Dubai.

''Međutim, imamo dosta upita i za Iran, Jeruzalem ili Maroko'', rekli su iz sarajevske agencije.

Popularnost zimovanja raste, ali s obzirom na broj zakazanih putovanja preko agencija, ljetovanje je još uvijek mnogo privlačnije i građanima Mostara i Sarajeva.

''Ljeto je sezona godišnjih odmora te građani osjećaju potrebu uz ljetne temperature odmoriti se na njima zanimljivim destinacija'', rekli su Večernjaku iz Relax Toursa.

Kopirati
Drag cursor here to close