Ministarstvo razvoja

Mostar: Skoro milijun maraka poticaja

Gospodarstvo / Flash | 27. 07. 2017. u 10:01 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta u četvrtak je u Mostaru potpisalo ugovore sa 145 pravnih i fizičkih osoba s područja Federacije Bosne i Hercegovine o dodjeli bespovratnih grant poticajnih sredstava u iznosu od 971 605 88 maraka.

Glasnogovornik Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta Josip Tomičić kazao je u izjavi za medije kako je osnovni cilj tog ministarstva pružanje financijske potpore subjektima malog gospodarstva za stvaranje uvjeta za zapošljavanje, zatim povećanje infrastrukture, te održavanje postojećih i stvaranje novih radnih mjesta.

Naglasio je kako se poticajna sredstva u 2017. godini dodjeljuju kroz pet različiti projekata, i to poticaji opstanku tradicionalnih i starih obrta, poticaji razvoju vezanih i posebnih obrta, potom poticaji udruženjima, komorama i obrazovnim institucijama, poticaji inovatorima i poticaji za unapređenje institucijske poduzetničke infrastrukture.

Od ukupnog iznosa dodijeljenih sredstava, najviše njih, čak 496 869 08 maraka namijenjeno je za razvoj vezanih i posebnih obrta.

Poticaj opstanku tradicionalnih i starih obrta iznosi 180 000 maraka, a inovatorima pojedincima 58 400 maraka.

Za unapređenje institucijske poduzetničke infrastrukture dodijeljeno je 138 379 90 maraka, a za udruženja, komore i obrazovne institucije 97 379 90 maraka.

Za dodjelu sredstava tekućih transfera podnesene su 674 aplikacije, a najveći broj njih podnesen je iz Unsko-sanske županije, slijede Srednjobosanska i Zeničko-dobojska županija, dok je najmanje aplikacija pristiglo iz Goražda i Posavske županije.

Jedna od korisnica sredstava, direktorica Srednje građevinske škole Sanela Mesihović zahvalila je spomenutom ministarstvu na dodjeli sredstava koja će njezina škola utrošiti za nabavku informatičke opreme.

Istaknula je kako će njezina škola iznos od 6 000 maraka utrošiti na nova računala kako bi učenicima mogli omogućiti što kvalitetnije obrazovanje.

Kopirati
Drag cursor here to close