Ozelenjavanje

Mostar obnavlja drvorede i dobiva čarobna stabla!

Gospodarstvo / Flash | 10. 05. 2017. u 09:49 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posljednjih dana djelatnici mostarskih Parkova na više lokacija zasadili su stabla te tako obnovili stare drvorede, a na nekim lokacijama niknut će potpuno novi drvoredi. Mostar će, kako nam je potvrđeno iz JP Parkovi dobiti oko 150 novih stabala.

''Nova stabla se sade u svim drvoredima u kojima stabla nedostaju samo ne tamo gdje su veliki panjevi jer mi nemamo strojeve za vađenje velikih panjeva'', rekla je za Bljesak.info Milica Dogan, savjetnica u mostarskom poduzeću.

Rekla je kako su da sada obnovljeni drvoredi u Zagrebačkoj, Liska ulici, Ulici kneza Domagoja, Stjepana Radića te da će uskoro krenuti obnova drvoreda u Ulici kralja Zvonimira.

''Bit će posađeno oko 150 stabala u čitavom gradu i uglavnom vršimo dopunu drvoreda. To su uglavnom vrste koje su već u drvoredima. Dakle, ako su lipe u drvoredu, sadimo lipe, ako su platani, sadimo platane'', rekla je Dogan i otkrila kako Mostar dobima i nove vrste stabala.

''U Zagrebačkoj ulici uvodimo jednu novu vrstu, koju nismo do sad sadili, a to je Liquidambar i Parocija. Toplole i jablanove nećemo saditi'', rekla je i dodala kako je riječ o stablima koja su jako efektna ujesen zbog zlatno crvenog lišća.



No, apelirala je na građane da se odgovornije ponašaju prema drveću i drvoredima.

''Mostar će dobiti puno novog hlada, ako nesavjesni građani to ne unište. Apeliramo na savjest građana da ne uništavaju ta stabla jer do sad imamo preko 300 stabala u drvoredima, koja su uništena namjerno. Apeliramo da ljudi neko svoje nezadovoljstvo ne iskaljuju na tim mladim stablima. Vidite koliko je godina potrebno da stablo naraste i da dadne hlad koji je nama ovdje toliko potreban'', rekla je Dogan i najavila kako će Parkovi krenuti i u sadnju cvijeća.

Kako smo ranije pisali, u ovogodišnjem proračunu za uređenje zelenih površina i parkova u Gradu Mostaru predviđeno je oko 700.000,00 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close