Poticaji

Mostar: Ministarstvo traži svoj novac, TOR ne odustaje

Gospodarstvo / Flash | 05. 09. 2016. u 13:03 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Problemi sa udruženjem TOR Mostar i njegovim predsjednikom Dževadom Kovačem, koji je ujedno osnivač i vlasnik firme "Eko koza" Mostar, počinju od momenta kada je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva pokrenulo aktivnosti na naknadnim kontrolama dodijeljenih poticajnih sredstava ovoj firmi, navodi se u reagiranju Ministarstva na optužbe iz spomenutog udruženja i najavama prosvjeda.

Ministarstvo navodi kako su inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove utvrdili stvarno stanje na terenu i nepravilnosti u dodijeljenim poticajnim sredstvima firmi „Eko-koza“ Mostar koja treba izvršiti povrat dodijeljenih novčanih sredstava u proračun Federacije BiH u iznosu od 99.040,00 KM i 30.200,00 KM, za što su donesena dva drugostupanjska rješenja, protiv kojih je ova firma pokrenula upravni spor.

''Zbog utvrđenih nepravilnosti i donesenih rješenja o povratu dodijeljenih poticajnih sredstava, firmi „Eko-koza“ Mostar izdano je rješenje o zabrani apliciranja za novčane podrške u poljoprivredi i ruralnom razvoju na period od tri godine'', navodi ministarstvo i dodaje kako su u tijeku aktivnosti preispitivanja zakonskog uporišta za donošenje rješenja na osnovu kojeg firma "Eko koza" Mostar koristi 525,7 ha šumskog zemljišta, a za koje je naknadno utvrđeno da se ne plaća propisana naknada.

''Također, u tijeku su i druge zakonom predviđene mjere na sprečavanju nezakonitih radnji kako ove, tako i drugih firmi i pojedinaca. Važno je napomenuti da je firmi "Eko koza" Mostar, koja ima prijavljenog jednog zaposlenog, od 2011.-2015. godine odobreno 525.941,00 KM na ime poticajnih sredstava, a udruženju "Tor" u navedenom razdoblju iznos od 17.900,00 KM'', navodi Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Dodaje se kako u cilju zaštite proračuna Federacije BiH, sprečavanja nezakonitih radnji i zloupotreba od strane pojedinaca koji se lažno predstavljaju poljoprivrednicima, povećanja transparentnosti rada i uvođenja više rada u segmentu poticaja u poljoprivredi, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva nastavlja aktivnosti na stabilizaciji ukupnog stanja u poljoprivredi.

''Uzimajući u obzir gore navedene činjenice, djelovanje i ulogu pojedinih udruženja poljoprivrednika i pojedinaca u proteklom periodu, kao što je Dževad Kovač, te njihova nastojanja da organiziraju poljoprivredne proizvođače na prosvjede, nerede koje prave i neistine koje šire na terenu narušavajući ugled Ministarstva, zaposlenika i svakog pravog poljoprivrednog proizvođača, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva stoji na raspolaganju svim institucijama i građanima za podatke i informacije o svom radu'', navelo je ministarstvo.

Kopirati
Drag cursor here to close