Revitalizacija

Modernizacijom HE Trebinje 1, radni vijek produžen za 20 godina

Gospodarstvo / Flash | 15. 04. 2014. u 13:40 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Revitalizacijom i modernizacijom Hidroelektrane 'Trebinje 1', koja se realizira u okviru projekta 'Power 3', radni vijek ove hidroelektrane bit će produžen za najmanje 20 godina, rekao je Srni direktor Hidroelektrana na Trebišnjici (HET) Marko Mitrović.

Mitrović je napomenuo da oprema, koja je instalirana u prethodne dvije faze, besprijekorno funkcionira, a da će nakon treće faze, čija je realizacija u tijeku, kompletna elektro-strojna oprema Hidroelektrane 'Trebinje 1' biti zamijenjena opremom najnovije generacije.

On je podsjetio da se suradnja sa 'KFW' njemačkom razvojnom bankom realizira u okviru projekta 'Power 3' od 2001. godine kao 'Projekat revitalizacije i modernizacije Hidroelektrane Trebinje 1' i to kroz tri faze.

"Prve dvije faze su završene, a ugovor za treću je potpisan u ožujku prošle godine i financira se na kreditno - donatorskoj osnovi u iznosu od 10 milijuna eura", naveo je Mitrović, napominjući da je šest milijuna eura kreditnog aranžmana 'KFW', četiri milijuna eura donacije HET-u od 'KFW' banke, dok sa 1,12 milijuna eura sudjeluje HET.

On je dodao da ova faza obuhvata radove na revitalizaciji generatora i turbine, te da su izabrani eminentni izvođači radova iz Njemačke, Švicarske i Švedske. Rukovodstvo HET-a je ukazalo na izuzetno dobre proizvodne rezulatate u prethodnom razdoblju i ambiciozne planove za ovu godinu.

Mitrović je istaknuo da je planirana proizvodnja u ovoj godini 1.078,20 gigavat-sati, te da je do polovine travnja ostvareno 390,69 gigavat-sati ili 44,37 gigavat-sati više od planiranog. On je dodao da će prema dosadašnjim pokazateljima i mjesečni plan za travanj od 102,34 gigavat-sati biti premašen. Kota Akumulacije Bileća je 389,14 metara ili 0,5 metara ispod planirane.

Kopirati
Drag cursor here to close