134 milijuna KM

MMF: Bez reformi nema novca za BiH

Gospodarstvo / Flash | 05. 03. 2015. u 07:54 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Financijska pomoć Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dolazi u obliku kreditne podrške dogovorenim politikama, što znači da možemo podržati samo snažne politike i reforme, izjavio je u razgovoru za „Dnevni avaz" Ruben Atoyan, rezidentni predstavnik MMF-a u BiH.

''Do danas smo u BiH vidjeli samo limitiran napredak u provođenju politika koje su dogovorene u okviru stand-by aranžmana'', kaže Atoyan.

Svima je jasno da uplata tranše kredita MMF-a od 134 milijuna KM ovisi o formiranju vlasti, koja će, naravno, hitno morati ući u provođenje politika i reformi na koje se ranije obavezala.

''Naša službena politika ne dozvoljava da komentiramo politička događanja u zemljama članicama. Ali, politike dogovorene u okviru stand-by aranžmana imale su za cilj zauzdavanje tekuće potrošnje Vlade. U to se uključuju i troškovi za mirovine ostvarene pod povoljnijim uvjetima, unapređivanje poštivanja poreznih propisa i borba protiv poreznih prevara, jačanje stabilnosti financijskog sektora i jačanje supervizije bankarskog sektora'', kaže Atoyan.

Rezidentni predstavnik MMF-a još jedanput je naglasio da će brzo formiranje novih vlada zasigurno olakšati dijalog o politikama.

''No, da bi Fond ponovo počeo financijski pomagati BiH, bit će potrebno provesti dogovorene reforme'', kazao je na kraju Atoyan.

Kopirati
Drag cursor here to close