KULT

Mladi u BiH aktivno traže posao, ali im nitko ne daje priliku

Gospodarstvo / Flash | 30. 08. 2015. u 07:12 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Abela Purivatra, suradnica za odnose sa javnostima Instituta za razvoj mladih KULT, u razgovoru za Anadolu Agency (AA) je izjavila kako, na osnovu istraživanja koje je provela ova ogranizacija prethodnih godina, može se zaključiti da je većina mladih u Bosni i Hercegovini ovoga ljeta, kao i ranijih godina, bila vrlo aktivna i pokušavala na razne načine da pronađe određeni posao.

KULT se već 10 godina bavi pitanjima i problemima mladih osoba u BiH kako bi im na taj način bar donekle pokušali poboljšati položaj u društvu.

"Naše dosadašnje iskustvo govori da mladi volontiraju, ali ima i onih koji ne rade ništa i ne traže posao, preko ljeta sjede i provode se. Ali, naša istraživanja pokazuju da je većina mladih orijentirana na to da pronađu posao", istakla je Purivatra.

Polovica mladih nikada nije putovala izvan BiH

Ocijenila je kako je volontiranje vrlo važno za sticanje iskustva koje, kako je kazala, može biti vrlo važan faktor na tržištu rada. Ipak, ističe kako je veliki problem što vrlo mali broj mladih u BiH uopće putuju izvan zemlje s ciljem proširenja znanja i sticanja novih kvalifikacija.

"Naša dosadašnja istraživanja su pokazala da mladi u BiH zaista nemaju novca za putovanja. Imamo i podatak koji kaže da preko 50 posto mladih u BiH nikada nije napustilo zemlju i da je jako mala mobilnost mladih unutar same BiH", kazala je Purivatra.

Podsjetila je i kako je nezaposlenosti mladih u BiH među najvišima u Europi, što, kako je kazala, dovoljno govori o tome kakvo stanje vlada na tržištu rada u BiH. Istakla je kako je konkurencija za radna mjesta vrlo visoka u cijeloj BiH, posebno za mlade osobe.

"Naši podaci pokazuju da je čak 67,1 posto mladih u BiH nezaposleno. Jako je velika konkurencija na tržištu rada, i jako često se dogodi da se na jedan oglas prijavi jako puno ljudi, a među njima je veoma puno mladih. Sve ono što ih može istaći među vršnjacima čini ih konkurentnijima na tržištu rada. Volontiranje je jedan od najboljih primjera. Volontiranje je skupa sa neformalnim obrazovanjem jako važno za sve ljude u BiH, posebno mlade", naglasila je predstavnica KULT-a.

Naglasila je kako bi mladi u cijeloj BiH trebali mnogo više koristiti obuke i tečajeve koje nudi nevladin sektor.

Inače, prema rezultatima istraživanja KULT-a, u BiH je najviše nezaposlenih sa završenom srednjom školom i nižom stručnom spremom.

Dati priliku mladima i oni će je prihvatiti

"Najviše nezaposlenih mladih u BiH je sa srednjom školom i sa nižom stručnom spremom, što znači da mladi sa visokom stručnom spremom, koji ulažu u sebe i koji završe fakultete, puno prije nađu posao prije nego oni sa nižom stručnom spremom. Ulagati u sebe uvijek se isplati", kazala je Purivatra.

Na kraju je naglasila da je najvažnije da se mladim ljudima u BiH pruži prilika kako bi iskoristili znanje i talent koji posjeduju.

"Iako se često u BiH kaže da su mladi ljudi neaktivni, ja zaista ne mislim tako. Ako mladima date priliku, ako ih informirate, ako ih pustite da dignu svoj glas, mladi će zaista reći koji su njihovi problemi i pokušat će riješiti te probleme i, ono što je najvažnije, prihvatit će objeručke svaku priliku koja im se pruži", zaključila je Purivatra.

Na kraju je istakla kako je vrlo važno da se mladi uključe u rješavanje glavnih društvenih problema, jer posjeduju znanje, energiju i kvalifikacije koji predstavljaju nadu za svjetliju i napredniju budućnost BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close