EIB traži istragu

Misteriozno nestao novac plasiran u BiH

Gospodarstvo / Flash | 17. 07. 2016. u 14:19 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska investicijska banka (EIB) zatražila je od Ministarstva sigurnosti BiH detaljnu istragu o milijunskim sredstvima koje je ova banka plasirala u Bosnu i Hercegovinu, a koja su jednim dijelom misteriozno nestala, piše Dnevni avaz.

Prije nekoliko dana na adresu Ministarstva sigurnosti stigao je zahtjev iz ove financijske institucije EU da se ispitaju pojedini aranžmani, odnosno projekti koje je pristala financirati ove banka.

Da je EIB uputio pismo ovakvog sadržaja u Ministarstvo sigurnosti, potvrdio je i ministar Dragan Mektić. Na pitanje je li stigao ovakav zahtjev, odgovorio je:

''Nešto je stiglo, ali morate me razumjeti. Obavezao sam se da neću ništa o tome pričati i moram to ispoštovati''.

Ipak, kako se saznaje od izvora bliskih Vijeću ministara BiH, problematična investicija EIB-a išla je preko Investicijske banke RS. Kako je rečeno, radi se o kreditu u vrijednosti od 50 milijuna evra.

''Dio tih sredstava utrošen je prema planu, odnosno za projekt za koji se i apliciralo u EIB-u. Ali, dio novca nije. Prema njihovim informacijama, novac je preusmjeren u neki drugi posao po nekim korupcijskim linijama, odnosno radi se o namještanju poslova'', tvrdi izvor “Avaza”.

On dalje navodi da državni nivo nema veze s tim kreditom, jer Vijeće ministara samo formalno potpisuje ovakve dokumente, s obzirom na to da entiteti nemaju nadležnosti da izravno pregovaraju s institucijama EU, kao što je EIB.

''Mi smo samo potpisnik, a RS je implementator, odnosno korisnik novca. Tako da državni nivo nema ništa s tom aferom, već isključivo RS'', navodi izvor.

Kako je kazao za “Avaz”, EIB će, nakon što je obavijestio Ministarstvo sigurnosti, u skorije vrijeme uputiti detaljnu dokumentaciju kojom raspolaže, što bi istražiteljima trebalo olakšati posao.

''Uz to, EIB će svakako tražiti povrat cijelog novca. Ovakve stvari svakako nam škode ugledu'', ističe izvor.

Mektić je i ranije upozoravao da su pojedine banke upletene u korupcijske afere, koje dosežu milijunsku vrijednost. Osim toga, u RS je već nekoliko banaka propalo zbog sličnih afera, kao što su „Bobar banka“, „Banka Srpske“ i „Balkan investment banka“.

Kopirati
Drag cursor here to close