Resocijalizacija

Minores: Kamen po kamen - Centar

Gospodarstvo / Flash | 31. 07. 2017. u 21:05 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kao što je javnost već više puta upoznata, jedan od krajnjih ciljeva Minoresa je izgradnja Centra za resocijalizaciju. Članovi Udruge ulažu maksimalne napore u realizaciji ovog projekta.

Krajem 2014. godine Udruga Minores dobila je na korištenje prostorije u sklopu Vojarne - Rodoč 3 od Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ-a. Trenutno stanje zgrade budućeg Centra Minoresa nalazi se u derutnom stanju i neophodno je renoviranje i rad na zgradi kako bi Centar što prije krenuo s radom. Članovi Udruge nalaze se pred svojevrsnim „zidom“, gdje su svjesni da trenutno područje djelovanja jednostavno više nije dovoljno. Od osnutka Udruge izgubili smo tri ljudska života i što god se nalazi na suprotnoj strani vage nije i ne može biti dovoljno da nadoknadi taj gubitak. Topla hrana, odjeća, obuća, prekrivači, higijena – ništa od toga na kraju nije uspjelo spasiti Predraga, Saleta i Ljubu. Zid pred kojim se nalazimo ispisan je s ta tri imena i pitanjem „što bi bilo kad…?“. Stoga, za sve članove Udruge, što skoriji početak rada Centra za resocijalizaciju predstavlja prije svega ljudsku i moralnu dužnost, prenosi minores.info.

Svi radovi zahtijevaju izdašnu financijsku pomoć koju ostvarujemo isključivo uz pomoć naših sugrađana, donatora i volontera koji vjerno sudjeluju i pomažu u realiziranju naših ciljeva. U samom nazivu Udruge krije se i cijela bit djelovanja iste. Minores, manji od najmanjih, poruka toliko snažna i iskrena, da kad bi bila u cjelosti usađena u odgoj, obrazovanje, misli i djelovanje ljudi, nedvojbeno bi mogla mijenjati svijet. Umanjiti sebe do negiranja vlastitih potreba, htijenja i prioriteta, žrtvovati dio svoga vremena, dio sebe i dio onoga što imaš u korist drugoga, najčovječniji je mogući postupak. Stoga, od srca hvala svima koji su bili dovoljno hrabri i dovoljno jaki isto napraviti.

Ideja rada Centra jesu prostorije središnjeg ureda Minoresa, skladište, savjetovalište, dvorane za sastanke i tečajeve te prostorije za radionice s djecom i mladima.

Vrijednost radova rekonstrukcije zgrade u cijelosti iznosi cca 200.000,00 KM.

Minores trenutno nema redovite izvore financiranja pa smo prisiljeni radove vršiti u fazama.

I. faza bila je izmjena svih otvora na zgradi koja je realizirana u prošloj godini, a ukupna vrijednost radova bila je 16.611,37 KM.
II. faza bila je rekonstrukcija krova zgrade koja je realizirana u ovom mjesecu i ukupna vrijednost radova iznosila je 25.266,64 KM.
Novac za realizaciju ove dvije faze prikupljen je isključivo od donacija pojedinaca.

U narednom period Minores planira izvesti sljedeće radove:

elektro instalacije - 25.000,00 KM
tesarski radovi a- 7.507,00 KM
limarski radovi - 3.477,80 KM
molersko-farbarski radovi - 9.676,50 KM
podopolagački radovi - 7.878,00 KM
keramičarski radovi - 8.989,20 KM
stolarski radovi - 4.525,00 KM
bravarski radovi - 1.990,00 KM
fasaderski radovi - 20.934,20 KM
zidarski radovi - 3.544,40 KM
gipsarski radovi - 2.928,52 KM

Za izvođenje svih ovih radova potrebna nam je vaša pomoć. Svjedoci smo sve većeg broja socijalno ugroženih obitelji, beskućnika, neprilagođenih i neusmjerenih adolescenata, osnovnoškolaca čiji talenti propadaju zbog socijalnog statusa, pa čak i djece školske dobi koja se ne školuju, inteligentnih i sposobnih mladih ljudi koji ne nastavljaju školovanje u nedostatku novca i prilike, svjedoci smo generacija koje propadaju. Naša dužnost je pomoći im. Ni u jednom trenutku ne smijemo okrenuti glavu i pomisliti „ovo nije moj problem“. Jer, dok živiš i dižeš i nazivaš se čovjekom i stanovnikom ovoga planeta – tvoj je problem.

Svi koji mogu pomoći u izvođenju neke od faza radova, novčano ili u materijalu, na rekonstrukciji budućeg Minoresovog centra mogu nas kontaktirati putem e-maila: [email protected] ili na broj 063 505 558.

UniCredit banka:
TEKUĆI RAČUN (za KM):
3381302232507872

Devizni račun:
IBAN: BA39 3381 3048 4667 3198
SWIFT: UNCRBA 2

Kopirati
Drag cursor here to close