Čas posla

Ministarstvo prometa odgovara na 230 pitanja

Gospodarstvo / Flash | 10. 01. 2017. u 08:58 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH iz svoje nadležnosti trebalo bi odgovoriti na oko 230 pitanja Upitnika Europske komisije – rečeno je Feni u tom ministarstvu u kojem ističu kako ovdje nisu planirana dodatna potpitanja, kao i mogućnost naknadne identifikacije za pojedina pitanja.

Za sada je ovo Ministarstvo uključeno u 12 poglavlja: Poglavlje 1 - Sloboda kretanja roba, Poglavlje 3 - Pravo poslovnog nastanjivanja i sloboda pružanja usluga, Poglavlje 10 - Informacijsko društvo i mediji, Poglavlje 14 - Transportna politika, Poglavlje 19 - Socijalna politika i zapošljavanje, Poglavlje 20 - Poduzetništvo i industrijska politika, Poglavlje 21 - Transeuropske mreže, Poglavlje 22 - Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, Poglavlje 27 - Okoliš i klimatske promjene, Poglavlje 28 - Zaštita zdravlja i potrošača, te Politički kriterij/Osnovna prava i Reforme javne uprave i Ekonomski kriterij.

Iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH podsjećaju da je Direkcija za europske integracije u prosincu održala niz radnih sastanaka po poglavljima na kojima se definiralo pitanje uključenosti institucija u pružanju odgovora na pitanja, izdvojena su nejasna pitanja, te u saradnji s prevoditeljima završena je stručna redaktura prijevoda za Poglavlja u kojima su uključeni. Nakon toga su unutar Ministarstva napravljena zaduženja po pitanjima.

''Trenutno su u pripremi nacrti odgovora, nakon čega je potrebno da budu verificirani unutar Ministarstva. Također, potrebno je naglasiti značaj cijelog procesa i istaknuti da je ovo aktivnost koja će zahtijevati međusobnu suradnju, timski rad i poštivanje rokova, na čemu ćemo mi kao Ministarstvo i insistirati'', navode iz državnog Ministarstva komunikacija i prometa.

Dodaju kako su za svako pojedinačno pitanje identificirane razine vlasti koje su, sukladno nadležnostima, zadužene za davanje odgovora, što znači da će svaka razina vlasti dati svoj doprinos u pripremi odgovora iz svoje nadležnosti.

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine u ovom trenutku zaduženo je za 283 pitanja iz

Upitnika Europske komisije, s tim da se broj može dodatno mijenjati u koordinaciji sa Direkcijom za europske integracije. Znatan broj odgovora je već pripremljen, a jedan dio je već unesen u bazu podataka.

Iz Ministarstvo sigurnosti pojasnili su Feni da koordiniraju pripremu doprinosa na odgovore iz Upitnika Europske komisije za 17+1 poglavlje, između ostalih, za Poglavlje 1. - Slobodno kretanje robe, Poglavlje 2. - Sloboda kretanja radnika, Poglavlje 10. - Informacijsko društvo i mediji promjene, Poglavlje 14. - Transportna politika, Poglavlje 23. - Pravosuđe i temeljna prava, Poglavlje 24. - Pravda, sloboda i sigurnost, Carinska unija, Poglavlje 30. - Vanjski odnosi, Poglavlje 31. - Vanjska, sigurnosna i odbrambena politika te Poglavlje 32. - Financijska kontrola.

Ističu da je od navedenih pitanja za Ministarstvo najznačajnije poglavlje 24. koje se odnosi na Pravdu, slobodu i sigurnost, jer je to ministarstvo vodeća institucija za to poglavlje.

Od najvećih izazova i pitanja za čije će odgovore trebati najviše vremena izdvojili su pitanja vezana za borbu protiv korupcije, organiziranog kriminala, drogu, terorizam, upravljanje migracijama i azilom te upravljanje granicom i policijsku saradnju.

Napomenuli su da se u ovoj fazi radi samo o pregledu trenutnog stanja koje ne zahtijeva preduzimanje bilo kakvih aktivnosti na usvajanju novih propisa.

Kako su rekli, ministar sigurnosti Dragan Mektić je oformio tim koji je zadužen za koordinaciju aktivnosti unutar Ministarstva sigurnosti i agencija u sastavu Ministarstva (SIPA, Granična policija, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, Služba za poslove sa strancima, Agencija za policijsko školovanje, Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenja i Agencija za policijsku podršku), te za pripremu odgovora i unošenje odgovora u bazu podataka.

 

Kopirati
Drag cursor here to close