Ulaganje

Ministar Zukić: Podržavamo projekte koji otvaraju nova radna mjesta

Gospodarstvo / Flash | 26. 04. 2016. u 14:48 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić tijekom konferencije za medije koja je danas održana u Mostaru istaknuo je kako je u svrhu realizacije Programa rada Vlade resorno ministarstvo u proteklom razdoblju podržavalo projekte radi poboljšanja ambijenta za rast i razvoj malih i srednjih poduzeća (MSP).

Po ministrovim riječima, tijekom prošle godine Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta u sklopu projekta dodjele kreditnih poticaja razvoja poduzetništva i obrta implementiralo je oko pet milijuna konvertibilnih maraka kreditnih sredstava koja su dodijeljena 21 gospodarskom subjektu malom gospodarstvu u FBiH.

Zaposleno 85 radnika

Njihovom realizacijom osigurano je zapošljavanje oko 85 radnika. Jedan od projekata koje također provodi Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta jeste poticaj novoosnovanim subjektima male privrede za koji je izdvojeno više od 776 tisuća konvertibilnih maraka gdje su osnovana 144 objekta malog gospodarstva, a sufinanciraju se troškovi registracije i troškovi doprinosa na godinu poslovanja.

Po riječima ministra Zukića, jedan od projekata koje podržava Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta jeste i podrška uvođenju sustava kvalitete (ISO i HACCO standard i uvođenje CE znaka) kojima se daju poticaji za uvođenje sustava kvalitete za 43 poslovna subjekta u ukupnom iznosu od 303 540,80 konvertibilnih maraka.

Govoreći o unaprjeđenju institucijske poduzetničke strukture tijekom prošle godine, ministar Zukić je istaknuo kako je za unaprjeđenje tehnoloških parkova, inkubatora, poduzetničkih centara i klastera dodijeljeno 77 tisuća konvertibilnih marka za pet institucija.

"Najviše sredstava tijekom prošle godine, 1 381 823,27 konvertibilnih maraka, za 64 subjekta, izdvojeno je za modernizaciju i proširenje tehnoloških kapaciteta kao i modernizaciju poslovnih procesa, unaprjeđenje razvojnog potencijala, stvaranje uvjeta za upošljavanje, što je prije svega vođeno načelima stvaranja potražnje za ljudskim resursima, povećanjem gospodarskih aktivnosti", kazao je ministar Zukić.

Poticaj ženama i mladim osobama

Dodao je kako je posebna pozornost ministarstva usmjerena na poticanje žena i mladih osoba kada je o samozapošljavanju riječ i kako je tijekom prošle godine podržano 113 subjekata malog gospodarstva u većinskom vlasništvu žena ili osoba mlađih od 35 godina. Tako je podržan 61 projekt u većinskom vlasništvu žena i 52 poslovna subjekta u vlasništvu osoba mlađih od 35 godina.

Govoreći o projektu "Izgradnja poduzetničkih zona" ministar Zukić je kazao kako se spomenuti projekt realizira zajedno s Razvojnim programom Ujedinjenih naroda i Švicarske agencijom za razvoj i suradnju koji su do sada po dva puta uložili oko 500 tisuća konvertibilnih maraka, a ove godine planiraju uložiti oko 400 tisuća KM.

"Ovaj projekt se realizira po principima Europske unije od javnog natječaja za konkurentan i transparentan odabir projekta, praćenja realizacije pojedinačnih projekata do procjene ekonomskih efekata. Na taj način tijekom 2015. godine podržano je 12 projekata jedinica lokalne samouprave s planiranim povećanjem od 30 poslovnih subjekata i 550 novih radnih mjesta u njihovim poduzetničkim zonama", kazao je ministar Zukić.

Kada je riječ o aktivnostima na realizaciji Uredbe o poticanju zapošljavanja za koju je tijekom 2015. godine iz Proračuna FBiH izdvojeno 50 milijuna konvertibilnih maraka, ministar Zukić je kazao kako je svrha tog projekta upošljavanje mladih osoba do 30 godina starosti i samozapošljavanje osoba bez obzira na starosnu dob.

Za spomenuta sredstva do 15. travnja ove godine apliciralo je 1 700 poduzeća koja su iskazala interes za upošljavanjem 4 500 novih uposlenika i 2 200 prijavljenih za samozapošljavanje, što je 6 700 novo uposlenih. Nositelj spomenute aktivnosti je Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta FBiH i Federalni zavod za zapošljavanje.

Poticanje razvoja malog gospodarstva i poduzetničke infrastrukture

Ministarstvo je kao institucionalni nositelj aktivnosti na provođenju SBA (Stand-bay-aranžman) akta za mala i srednja poduzeća u Federaciji BiH, radi unaprjeđenja povoljnoga poslovnoga okruženja za MSP, uspostavilo Radni tijelo koje koordinira s mapiranim institucijama u Federaciji BiH (34 institucije), čijom implementacijom se osigurava kvalitetan i sustavan pristup mapiranih institucija na provedbi SBA principa, kao i poboljšanje koordinacije institucija nadležnih za sektor malog gospodarstva u Federaciji BiH (i po vertikali i horizontali).

Kada je riječ o aktivnostima koje Ministarstvo planira u idućem razdoblju, ministar Zukić je istaknuo izradu nove zakonske regulative u oblasti poticanja razvoja malog gospodarstva i poduzetničke infrastrukture s pripadajućim podzakonskim propisima; izradu novog zakonskog rješenja iz oblasti obrtništva, s pripadajućim podzakonskim propisima, te usklađivanje sustava Obrtnog registra s novom zakonskom regulativom.

Također, jedna od planiranih aktivnosti jeste nastavak realizacije programa poticaja plasmanom kreditnih i grant sredstava te nastavak suradnje s međunarodnim partnerskim organizacijama na provođenju razvojnih politika Ministarstva utvrđenih u strateškim dokumentima: Projekt "Razvoj MSP-a u Federaciji BiH" i Akcijski plan o realizaciji navedenoga projekta.

Kopirati
Drag cursor here to close