Kapitalni projekti

Milijuni čekaju sporu državu

Gospodarstvo / Flash | 24. 07. 2017. u 06:00 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Realizacija višegodišnjih kapitalnih projekata u institucijama BiH ide veoma sporo i u velikom broju slučajeva razlozi za kašnjenje su sustavne prirode, navodi se u Informaciji o realizaciji višegodišnjih projekata u institucijama BiH koja je usvojena na posljednjoj sjednici Vijeća ministara BiH.

Kako pišu Nezavisne novine, u Informaciji je naglašeno i to da su pojedini projekti za koja su osigurana novčana sredstva u fazi implementacije još od 2010.

Pored prekompliciranih, vrlo često nejasnih procedura, u informaciji se navodi i da su među glavnim razlozima zbog kojih se kasni s realizacijom projekata, loše planiranje, nepotpuna projektna dokumentacija, neriješeni imovinskopravni odnosi i vrlo česte žalbe na postupak javnih nabavki.

"Većina institucija je navela financijske pokazatelje izvršenja višegodišnjih projekata bez detaljnog obrazloženja razloga nepoštivanja planirane dinamike", navedeno je u informaciji.

Kada su u pitanju višegodišnji projekti, njihova vrijednost je 454 milijuna KM, do kraja 2016. godine potrošeno je 167,6 milijuna KM, a raspoloživa sredstva na početku 2017. godine iznosila su 197,1 milijuna KM, od čega su proračunska sredstva 168,4 milijuna KM.

"Planirano financiranje u razdoblju od 2018. do 2020. godine iznosi 57,3 milijuna KM i uključuje proračunska sredstva u iznosu 52,7 milijuna KM te donacije u iznosu 4,6 milijuna KM", piše u informaciji.

Zbog problema s višegodišnjim projektima Vijeće ministara BiH zadužilo je institucije BiH da u roku od 30 dana, pripreme detaljne izvještaje o projektima koji trebaju sadržavati sve podatke, a posebno razloge zbog kašnjenja te prijedloge mjera za realizaciju.

Nezavisne novine navode kako je na samoj sjednici Vijeća ministara BiH bilo i razmišljanja da se imenuje interresrona stručna radna grupa koja bi pratila realizaciju višegodišnjih projekata i koja bi svakih pola godine izvještavala Vijeće ministara o tome, međutim na kraju se od toga odustalo.

Kako u praksi izgleda realizacija višegodišnjih projekata, možda najbolje pokazuje primjer izgradnje Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera, odnosno zatvora u naselju Vojkovići, u Istočnom Sarajevu. Taj projekt odobren je još 2010, međutim i pored toga što su bila osigurana sredstva, on ni do danas nije otvoren, a kao razlozi za kašnjenje, između ostalih, navedeni su predugo trajanje revizije glavnog projekta, zatim poništavanje tendera za izbor izvođača radova, a poslije toga pojavili su se problemi s koncesijama u projektu grijanja i hlađena objekta, navode Nezavisne novine.

Kopirati
Drag cursor here to close