istraživanja

Milijun tona boksita ispod Grmeča

Gospodarstvo / Flash | 27. 07. 2017. u 06:32 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na lokalitetu Oštrelj, u blizini sela Bojište, u mjesnoj zajednici Lušci Palanka, koja je udaljena dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta, leži više od milijun tona rude boksita, pokazala su istraživanja provedena u proteklih nekoliko mjeseci koja je provelo poduzeće "Rudnici boksita Jajce" uz odobrenje Ministarstva gospodarstva Unsko-sanske županije.

Nezavisne novine navode kako su u ovom ministarstvu rekli da je na taj način potvrđena ekonomska opravdanost pokretanja eksploatacije boksita, te je pokrenuta procedura za izdavanje koncesijskog prava budućem eksploatatoru, a najviše zanimanje je pokazalo spomenuto poduzeće iz Jajca.

Procjena je da bi se koncesija mogla izdati na razdoblje od 20 godina, uz godišnju proizvodnju boksita koja bi mogla iznositi oko 50.000 tona. Također, procjenjuje se da bi se pokretanjem ovog projekta zaposlila 22 radnika, dok bi očekivani koncesijski prihod iznosio više od milijun KM.

"Eventualno pokretanje proizvodnje rude boksita ekonomski bi oživjelo čitav ovaj kraj, a imalo bi i veliki značaj za samu općinu", istaknuo je načelnik općine Sanski Most Faris Hasanbegović.

Preliminarna istraživanja provedena prije nekoliko desetljeća, pokazala su kako planinska oblast planine Grmeč, u trokutu između Bosanske Krupe, Bosanskog Petrovca i Sanskog Mosta krije bogata ležišta crvenog boksita koji se smatra najkvalitetnijom rudom za proizvodnju i obogaćivanje aluminija.

Kopirati
Drag cursor here to close