FBiH

Milićević optimistična: Tko tvrdi da je proračun ugrožen, moram ga razočarati

Gospodarstvo / Flash | 02. 01. 2017. u 09:47 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve one koji tvrde da je federalni proračun ugrožen moram razočarati. Stanje u kasi je stabilno. U 2017. smo ušli s izmirenim obavezama prema proračunskim korisnicima, izjavila je u intervjuu za Dnevni avaz dopremijerka i federalna ministrica financija Jelka Miličević.

Uprkos izostanku druge tranše od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) ministrica kaže da prvo tromjesečje ove godine iščekuje s punim op­timizmom.

''Imamo najavljeno po­većanje prihoda. Načelno očekujemo novac od projek­ta DPL (kredit za razvojnu politiku) Svjetske banke ko­ji nam je prošli mjesec izos­tao. To, naprimjer, nismo ni planirali u proračunu, a riječ je o 80 milijuna KM. Dvije trećine pripadaju FBiH'', naglasila je Milićević.

Izrazila je vjerovatnoću da će malo kasniti osnovna mjera za buduću tranšu MMF-a, koja se odnosi na izmjene Zakona o akcizama.

''Mi iz Federacije BiH inzistiramo na popravljanju odnosa raspodjele prihoda od putarina, jer su do sada svi više povlačili sredstava od FBiH. Za 15 milijuna KM imala je manje nego što je uplatila. Distrikt Brčko je uplaćivao 210.000 KM, a povlačili su 2,3 milijuna KM, Republika Srpska četiri milijuna KM, a povukli 4,8 milijuna KM'', istaknula je ministrica Milićević.

Kao kompromisno rješenje za navedeni problem potvrdila je da je Vlada Federacije BiH predlagala uređenje raspodjele tih prihoda prema koeficijentima prihoda od PDV-a. U tom slučaju, smatra, bilo bi se "opet na gubitku, ali mnogo manje nego što je sada".

''Ipak se nadam da ćemo naći kompromis tijekom ovog mjeseca'', dodala je Milićević.

Kopirati
Drag cursor here to close