Mikačić će tražiti odštetu zbog kuće u Mostaru
Rekonstrukcija
OBJAVA: Petak, 11. kolovoza 2017. 10:32
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: R.I.
Mikačić će tražiti odštetu zbog kuće u Mostaru
5

Ugovor za rekonstrukciju Mikačića kuće napravljen je još 2008. godine, ali je zbog višegodišnjeg sudskog spora obnova bila zaustavljena

Adam Mikačić, unuk istoimenog vlasnika Mikačića kuće, koja je sredinom ove godine obnovljena zablistala u središtu Mostara najavio je kako će tražiti odštetu jer je njegov djed vlasnik zgrade koja je nedavno obnovljena u Mostaru.

Kako piše Hrvatski medijski servis, obnovu Mikačića kuće, jednog od niza objekata stradalih u ratu financirao je Grad Mostar, a izvođač radova bila je širokobriješka tvrtka Hering.

Prema projektu, u prizemnom dijelu bit će poslovni prostori, a na tri kata, od kojih je jedan nadograđen nalaze se stanovi. Na nadograđenom trećem katu ukupno je deset stanova, čija površina odgovara površini stanova nositelja stanarskih prava iz zgrade Ante Starčevića br.1. poznatije kao „Ćiro’“, a koja se ne planira obnavljati. Vrijednost cijelog projekta obnove Mikačića kuće je više od 1,200.000 KM.

Mikačića kuća je, do nacionalizacije od ondašnjih komunističkih vlasti, bila velika vila u vlasništvu poznatog mostarskog trgovca Adama Mikačića. Nakon što je obnovljen ovaj stambeno-poslovni objekt, izgrađen između 1878. i 1901. godine, ponovo je postao dio urbane prepoznatljivosti uže gradske jezgre Mostara.

Ugovor za rekonstrukciju Mikačića kuće napravljen je još 2008. godine, ali je zbog višegodišnjeg sudskog spora, odnosno žalbe i kasnije tužbe od strane poduzeća Velmos Company, obnova bila zaustavljena. Županijski je sud 19. rujna 2009. odbacio tužbu kao neutemeljenu, a radovi na obnovi su tako nakon godina zastoja nastavljeni.

Adam Mikačić, koji živi u Mainzu i nosi ime po svom djedu vlasniku Mikačiće kuće za Hrvatski Medijski Servis kaže kako su detalji o poslovnom putu njegova djeda i tome kako je kuća izgrađena starim Mostarcima dobro poznati.

''Oni su proizašli kao rezultat poštenog i marljivog rada kroz desetljeća, od prve trgovačke radnje u Mostaru u drugoj polovici 19. stoljeća, nakon čega su slijedile druge radnje diljem Hercegovine'', kaže.

Ubrzo, dodaje, slijedi preuzimanje zastupstva Sarajevske pivare, izgradnja pogona za pravljenje leda (Ledara), bezalkoholnih pića i soda-vode kao i otvaranje tiskare 1905 godine.

''Pred početak Prvog svjetskog rata moj djed Adam Mikačić napravio je kuću za svoju veliku obitelj na današnjem Bulevaru, nakon više od 20 godina uspješnog poslovanja'' kaže Adam Mikačić za HMS.

Podsjeća kako su se u tom vremenu izmijenjale Osmanlije, Austro-Ugarska i Kraljevina Jugoslavija.

''A onda 1945. dolaze na vlast “Oni”, jedna potpuno nova garnitura. Otimačinu proglasiše nacionalizacijom za dobrobit društvenog vlasništva u bratstvu i jedinstvu nove države. Ali ne možeš zlo radit’ a dobru se nadat’. Poruši se grad, pa tako i Mikačića kuća. Ameri to smiriše, slično kao 1945. A sada tek stupaju “Ovi” pravi na scenu. Što nam paše od “Onih” ostavit ćemo, a što nam ne paše mi ćemo po svome – perfektna kombinacija'', kaže ironično Mikačić za HMS.

Pita se na osnovu kojega prava, činjenice ili nekog drugog regulatora bilo tko može poduzimati bilo koje transakcije i raspolagati tuđim vlasništvom.

''Pa i sama restitucija, bila ona ozakonjena ili ne, podrazumijeva korekciju učinjene nepravde. To su još prije 2000 godina uvidjeli Rimljani u zakonu “Restitutio ad integrum”'', kaže.

A stvar je, dodaje, u biti vrlo jednostavna.

''Upitajte nekoliko slučajnih prolaznika, Mostaraca, za Mikačića kuću, u datom slučaju u svojstvu svjedoka, zavirite u katastarske knjige i gruntovnice, pa će sve biti jasno'', rekao je.

Na upit o nadoknadi i zahtjevima za odštetu, sugovornik HMS-a kaže: ''To ne bih htio prejudicirati, na to trebaju dati odgovor pravnici i vještaci''.

Komentari (5)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.
Zoran Bošnjak
prije 10 dan.
Pitali smo mi njega da sam obnovi svoju zgradu, Ovaj se pravio lud, nema kinte. I sad kad se Gradonačelnik usudio da obnavlja objekat koji podliježe povratu imovine, eto ti njega. Inače: Zgrada je povijesna građevina, izgrađena u doba austrougarske uprave između 1878. i 1901. god. kao rijedak primjer najamne zgrade iz predsocijalističkog perioda. Naziv je dobila po vlasniku Adamu Mikačiću čija obitelj posjeduje stan u istoj zgradi. Izgradio ju je Mujaga Komadina izvorno kao školu sa konviktom. Zgrada je nakon II. Svjetskog rata nacionalizirana.
+67
-23
1
BA
Chrome
Uskoro Eto
1.1. Uskoro Eto
prije 10 dan.
"Pitali smo mi njega da sam obnovi svoju zgradu, Ovaj se pravio lud, nema kinte". Tko smo "MI", u čije ime zašto ste i ga pitali ako nije vlasnik, zašto ulazite u tuđe džepove (nema kinte), u čije ime dajete dijagnozu (pravi se lud) i na kraju zašto se sekirate ako ste u pravu da čovjek nema na to pravo. valjda ima sud!
+62
-56
1
BA
Chrome
Zoran Bošnjak
prije 10 dan.
Inače nacionalizirani su svi osim 2 Mikačićeva stana od kojih je jedan prodao Šunjić Milenku (uraru)
+57
-15
5
BA
Chrome
Jedan Mostarac
2.1. Jedan Mostarac
prije 10 dan.
Pa moj Zorane kad si toliko pametan de nama mostarcima objasni zašto se to zove Mikačića kuća po vlasniku ako je nju izgradio Mujaga Komadina a Mikačić nije vlasnik i negova obitelj nema pravo na povrat imovine. De se ti malo presaberi pa kad se složiš sa samim sobom ponovo napiši komentar.
+56
-60
7
BA
Chrome
Duka Ribar
3. Duka Ribar
prije 8 dan.
Zali se onom ko ti je uzeo Titu i partji!
+4
-2
0
BA
Chrome