Merkel i Pahor za europsku perspektivu regije

Vijesti / BiH-EU | 30. 08. 2011. u 15:05 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka kancelarka Angela Merkel i slovenski premijer Borut Pahor založili su se u utorak u Ljubljani za održavanje europske perspektive svih država zapadnog Balkana, ali su pri tome istaknuli potrebu rješavanja bilateralnih pitanja kojima ne treba opterećivati europsku integraciju.

Merkel i Pahor istaknuli su, na konferenciji za novinare nakon susreta, da su razgovarali uglavnom o problemima u euro-zoni te strukturnim reformama za jačanje konkurentnosti kako bi se stabilizirala zajednička europska valuta te uloga Europe u svijetu, ali su potvrdili da je bilo riječi i o stanju u regiji zapadnog Balkana i održavanju europske perspektive svih država u regiji.

Odgovarajući na pitanja novinara Merkel, koja je prošlog tjedna boravila u Zagrebu, a potom u Beogradu, rekla je da ne želi "iz Ljubljane slati poruke" srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću, ali je sugerirala da ostaje na porukama da Srbija prije ulaska u EU mora riješiti odnose s Kosovom.

Međusobne konflikte države u regiji moraju rješavati bilateralno, kako ih ne bi unosile u Europu, naglasila je Merkel, dodavši da primjer Hrvatske i Slovenije pokazuje kojim putem u rješavanju otvorenih pitanja treba ići jer su rješenjem graničnog prijepora dijalogom i kompromisom pokazale veliku hrabrost, rekla je Merkel, dodajući da bi do bilateralnih problema među državama u regiji moglo dolaziti i ubuduće, primjerice "u vezi s granicama ili imenima država" pa ta pitanja treba rješavati. Merkel je ukazala na pozitivnu ulogu koju su tom prilikom u rješenju slovensko-hrvatskog prijepora imali slovenski premijer Borut Pahor i hrvatska premijerka Jadranka Kosor.

Na pitanje mogu li u smirivanju stanja u regiji ključnu ulogu imati Slovenija i slovenski premijer, koji je nakon posjeta Angele Merkel Beogradu i sam razgovarao s predsjednikom Tadićem, Merkel je rekla da Slovenija može imati ulogu u regiji jer je već članica EU te zato što je zajedno s Hrvatskom pokazala hrabrost donoseći tešku odluku o tome kako riješiti bilateralni spor.

"I rješenje slovensko-hrvatskog spora trajalo je dvije godine, ali se to isplatilo", rekla je Merkel.

Slovenski premijer Borut Pahor rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare da je u subotu na poziv srbijanskog predsjednika Tadića s njime u privatnom razgovoru, koji je trajao četiri sata, došao do ideja kako riješiti konflikt Beograda i Prištine u svjetlu približavanja Srbije EU-u te da je o svojoj ideji već upoznao SAD i Njemačku. Pahor je rekao da će se sastati i s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem, ako on za to bude zainteresiran, kako bi se dao nov poticaj dijalogu Beograda i Prištine.

"Mislim da postoji mogućnost da se sporovi rješavaju sofisticiranije i da se osigura mir te izlazak iz ove neugodne situacije", rekao je Pahor.

Pahor je uz to pohvalio srbijanskog predsjednika Srbije za "pomirljivu" izjavu koju je ovih dana dao nakon što je u došlo do zaoštravanja odnosa Zagreba i Beograda, vezano uz neke izjave Tadića i premijerke Kosor.

Kopirati
Drag cursor here to close