Mektić očekuje da će BiH ove godine biti skinuta sa ''sive liste''
Akcijski plan
OBJAVA: Petak, 21. travnja 2017. 12:16
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: Z.D.
Mektić očekuje da će BiH ove godine biti skinuta sa sive liste
0

Mektić je danas podsjetio da je Vijeće ministara usvojilo akcijski plan u kojem su sadržane sve one obaveze koje BiH treba ispuniti da bi bila skinuta s te liste zemalja.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izrazio je očekivanje da će sve nadležne institucije u BiH ispuniti obaveze iz akcijskih planova kako bi BiH bila skinuta s takozvane "sive liste" FATF-a (Međudržavno tijelo za borbu protiv pranja novca).

FATF i MONEYVAL (Odborstručnjaka Vijeća Europe za ocjenu mjera protiv pranja novca i financiranja terorizma) su organizacije koje nadziru i prate usklađenost članica i drugih jurisdikcija u borbi protiv pranja novca i financiranja terorizma.

Kako Bosna i Hercegovina nije uskladila svoje obaveze u cijelosti s tim međunarodnim organizacijama, FATF je BiH stavio na "sivu listu", što znači da je poslovanje banaka u BiH i nekih banaka u inozemstvu usporeno i otežano.

Mektić je danas podsjetio da je Vijeće ministara usvojilo akcijski plan u kojem su sadržane sve one obaveze koje BiH treba ispuniti da bi bila skinuta s te liste zemalja, a slične akcijske planove donijele su i entitetske vlade, ali nije ispoštovan rok za ispunjavanje obaveza koji je bio kraj 2016. godine.

Naime, bh. vlasti imale su do tada rok da, između ostaloga, naprave jedinstvenu bazu svih nevladinih organizacija u zemlji, a vlasti iz bh. entiteta Republika Srpska da izmijeni Kazneni zakon da bi zemlja došla na korak do skidanja sa "sive liste".

Međutim, Mektić se nada da će do sljedeće plenarne sjednice FATF-a koja bi trebala biti održana u lipnju biti usvojene izmjene Kaznenog zakona koje predviđaju sve preporuke ovih međunarodnih tijela, a samim tim da će sva priča o "sivoj listi" biti završena.

Ukoliko bi Kazneni zakon RS-a bio usvojen do maja, očekuje se da će FATF na plenarnoj sjednici u lipnju predložiti posjetu BiH koja bi se trebala desiti prije rujanskog plenarnog sastanka.

U zavisnosti od rezultata posjete, BiH bi mogla biti brisana sa "sive liste", odnosno zadržat će status "svijetlosiva lista" kakav ima od početka provedbe Akcijskog plana, odnosno od lipnja 2015. godine.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.