Nesta spomenik

Marko Marulić 'propao u zemlju'?!

Gospodarstvo / Flash | 27. 03. 2017. u 17:35 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Spomenik Marku Maruliću uklonjen je, u ponedjeljak 27.ožujka, ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru. Uklanjanje je urađeno u sklopu radova koji se odvijaju na Trgu hrvatskih velikana, popularnog mostarskog Rondoa, a ne inicijative o uklanjanju spomenika koja je ranije bila pokrenuta u Mostaru.

Prema zasada dostupnim informacijama Marulić nije 'propao u zemlju' zbog srama, već je jednostavno premješten zbog radova te nije poznato kada će i hoće li spomenik biti vraćen na mjesto koje mu, po mišljenju Društva povjesničara umjetnosti Hercegovine i Društvo hrvatskih likovnih umjetnika u Federaciji BiH, i ne pripada.

Naime, tijekom 2016. upravo su iz Društvo povjesničara umjetnosti Hercegovine i Društva hrvatskih likovnih umjetnika u Federaciji BiH performansima i javnim raspravama ukazivali kako spomenik nema umjetničku vrijednost, te da ova lokacija zaslužuje ili drugo umjetničko djelo ili da bude javni prostor bez ikakvog spomenika.

Podsjećamo, prošli tjedan su počeli radovi na Trgu hrvatskih velikana, popularnom mostarskom Rondou. Planirano je da se postojeće kamene ploče zamjene novim od kvalitetnog jablaničkog granita, a uz završetak spomenika poginulim hrvatskim braniteljima te ugradnju fontana i rasvjete bit će realiziran projekt hortikulturnog uređenja.

Kopirati
Drag cursor here to close