Analiza tržišta Eu

Malinari nezadovoljni: Cijena kilograma malina 1,50 KM

Gospodarstvo / Flash | 29. 06. 2017. u 14:48 Ma.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijena otkupa maline u 2017. godini može se očekivati do 1,50 KM po 1kg što ukazuju na veoma tešku situaciju niskih cijena izvoza maline na europsko tržište, tvrde u priopćenju Udruženja otkupljivača i izvoznika jagodičastog voća FBiH.

Na osnovu aktualnih analiza kretanja na tržištu otkupa maline u konkurentskim zemljama i ponuda za kupovinu koje dolaze s europskog tržišta, Udruženje otkupljivača i izvoznika jagodičastog voća FBiH, na sastanku održanom 21. lipnja 2017. godine usvojilo je informaciju da se finalna cijena otkupa maline u 2017. godini može očekivati do 1,50 KM po 1kg na plantaži proizvođača, a bez paušalne naknade i poticaja od strane države.

''Svjesni situacije da navedena cijena neće biti zadovoljavajuća prema proizvođačima, a u isto vrijeme i nemogućnosti da se malina plati više nego što je moguće, u potpunosti se suosjećamo s proizvođačima i pružamo im punu podršku u traženju podrške od strane nadležnih državnih tijela, kako bi zajednički prebrodili očekivanu situaciju i održali proizvodnju maline'', stoji u priopćenju.

''Pozivamo Resorno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te Vladu FBiH, da odmah poduzmu planirane mjere podrške proizvođačima malina uslijed ekstremnih poremećaja tržišta maline na svjetskom nivou, a sve u skladu zaključka Parlamenta FBiH, da u 'slučaju ekstremnih poremećaja tržišta jagodičastog voda (maline)' zadužuje se Vlada Federacije, vlade županija, gradovi i općine da osiguraju sredstva za subvencije proizvođačima jagodastog voda (maline)'', navedeno je u priopćenju iz Udruženja.

Kopirati
Drag cursor here to close