FOTO | AUDIO

Made in BiH - Na čemu može biti bh. zvijezda?

Gospodarstvo / Flash | 12. 06. 2017. u 11:06 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kada ljudima kažete kupi proizvod s naljepnicom ''Made in BiH'' on kaže: 'šta ima veze to je jedna marka'. Nas ima tri milijuna i osamsto u državi, po marka svjesno kupljenog 'Made in BiH' proizvoda je tri milijuna 800 maraka na dnevnoj bazi puta 365 dana (1.095.000.000 KM) pa ćete vidjeti da je to skoro pola federalnog proračuna'', rekao je Admir Kapo, direktor Udruženja Kupujmo/koristimo domaće, uoči potpisivanja ugovora o financiranju kampanje "Kupujmo i koristimo domaće-kvalitetno proizvedeno u BiH".

Inače, federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović i predsjednik Udruženja "Kupujmo i koristimo domaće-kvalitetno proizvedeno u BiH" Admir Kapo potpisali su sjedištu Federalne vlade u Mostaru ugovor o financijskoj podršci realizaciji kampanje "Made in BiH.

Udruženje "Kupujmo i koristimo domaće-kvalitetno proizvedeno u BiH" započelo je u siječnju ove godine petu kampanju pod nazivom "Made in BiH" te se zbog nedostatka novca i nemogućnosti realiziranja brojnih planiranih aktivnosti obratilo Federalnom ministarstvu trgovine sa zahtjevom za sudjelovanje u financiranju te kampanje.

Informirati građane o bh. proizvodu

Cilj kampanje je da medijskom promocijom informira građane o velikom broju domaćih kompanija i mijenja svijest građana o kvalitetu bosanskohercegovačkih proizvoda.

''Federalna Vlada je odobrila 50.000 KM za kampanju Made in BIH. Dans je teško izdvojit i novac za silne aktivnosti koje se traže od Vlade, ali ovo je kvalitetna kampanja koju rado podržavamo. Kvalitetan rad će uvijek biti prepoznat i podržan od vlade FBiH. Ovo je medijska kampanja koja želi da iskomunicira poruka našoj javnosti potrošačima i građanima da je nivo koji su postigli naši proizvođači u proizvodnji proizvoda i usluga, stvarno izuzetan. Naša zvijezda je oznaka koja se ne dobiva tako lako, to je oznaka kojoj prethode mnogi certifikati, ISO, HASAP, Halal i svi najaktualniji i najrelevantniji na europskom i svjetskom tržištu'', rekao je ministar Vujanović govoreći kako se kampanjom želi predočiti potrošačima da je kvaliteta proizvoda najdominantnija odrednica s kojom se naši proizvođači bore na tržištu.

''Nama preostaje da se borimo kvalitetom, a ambalaža će biti zadnji resurs. Kvaliteta je upravo ono što treba našim potrošačima. Želja i ambicija naših proizvođača je da budu konkurentni na izvozu, ali mi kao konzumenti to moramo prepoznati i iskazati svoju ekonomsku lojalnost i osnažiti potrošački patriotizam. To je kategorija koja je afirmirana u Europi i svijetu, svi vole i cijene domaće i zato žele povjerenje kupaca'', kaže Vujanović.

Bh. proizvođači kažu da se bore kvalitetom i žele povjerenje kupaca, rekao je ministar, dodajući da je zvijezda borba unutar samih proizvođača.

Oznaka kvalitete se ne dobiva lako

''Ta zvijezda kao oznaka kvalitete domaćih proizvoda ne dobiva se lako, samo najbolji imaju tu odrednicu, a kampanja to prezentira'', zaključio je ministar.

Admir Kapo direktor Udruženja Kupujmo/koristimo domaće rekao je kako je ova podrška Vlade povijesni trenutak, jer do sada su imali podršku nevladinog sektora, proizvođača i potrošača, a vlada je jedina karika koja je nedostajala kako bi sve društvene karike bile uključene u ovaj projekt.

''U 13 godina koliko mi postojimo, imamo realizirano preko 70 projekata koji imaju za cilj buđenje svijesti naših građana. Vlada FBiH se uključila u projekt koji ostavlja dobre rezultate i dobre benfite za naše cjelokupno društvo, a to je povećana kupovina domaćih proizvoda i korištenje naših usluga'', kaže Kapo.

Naglasio je da bh. kompanije imaju dobre i kvalitetne proizvode, koji su neophodni da bi se domaći proizvodi našli na policama i bili dostupni.

''Mislim da to treba iskoristiti da se pripremimo za nadolazeća vremena, kada će strani diskonteri diktirati tempo trgovine i ono što će se prodavati. A mi trebamo imati osviješteno društvo, samo tako možemo očekivati da će nam se gospodarski subjekti obraniti. I to će osigurati bolju egzistenciju naših građana i svaki novac koji ostavimo u BiH, jer samo tako imamo mogućnost rasta i ekspanzije'', zaključio je Kapo.

Made in BiH porijeklom iz Kine?

Koji se sve proizvodi mogu prodavati pod zvjezdicom ''Made in BiH'' upitala je naša novinarka, navodeći primjer da je na kikirikiju porijeklom iz kine stavljena zvjezdica s oznakom ''Made in BiH''.

''Ima nekoliko kategorija proizvoda, zato je bitna ona zvjezdica na kojoj se on nađe da je to iz Bosne i Hercegovine. Dosta firmi ima mogućnost da neke artikle čija se sirovina ne proizvodi u BiH, (zbog geografskog područja) rade prepakiranje proizvoda i imaju po zakonu sve mogućnosti da stave da je to rađeno u Bosni i Hercegovini. Zakoni dozvoljavaju da firme iz drugih država rade pod našim brandom. Upravo zato radimo na promociji zvijezde na kojem stoji da je proizvod iz Bosne i Hercegovine. Na tom kikirikiju sigurno niste vidjeli zvjezdicu'', rekao je Kapo.

Vujanović se nadovezao na ovo pitanje objašnjavajući kako ova medijska kampanja daje sugestiju potrošaču da i strani brend koji ima svoje filijale u BiH i čiji komplentni resursi i sirovine s našeg područja mogu imati zvjezdicu.

''Primerice Coca Cola, Argeta pašteta, oni imaju sve uvjete i kao takvi proizvodi su prepoznati i certificirani. To olakšava potrošačima da prepoznaju što je to domaći proizvod. Kompletan proizvodni program je baziran na domaćim resursima i kao takav nosi zvijezdu'', kaže Vujanović, dodajući da se kvalitetom gradi povjerenje, a već postoje prepoznati brendovi kao što je to Made in BiH, koja kvalitetom podiže i učvršćuje lojalnost.

Kopirati
Drag cursor here to close