Autobusna veza

Ljubinje tone u potpunu izolaciju - ne trebaju im autobusi svi imaju automobile

Gospodarstvo / Flash | 07. 04. 2015. u 07:19 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općina Ljubinje je jedina u RS koja nema autobusnu vezu ni s jednim susjednim mjestom, osim s gradom Trebinje, ali se i ova redovna linija održava isključivo zahvaljujući Trebinju, pišu Nezavisne.

Prijevozničko poduzeće koje održava ovu liniju ističe kako godinama vozi ovu relaciju, a linija je kako kažu isplativa samo zbog subvencija koje.

''Pored dogovora da Trebinje daje 1.000 KM mjesečno, a Ljubinje 500 KM, ljubinjska općina ne izdvaja dvije i po godine", kažu u "Pelimku".

Ne trebaju autobusi, svi imaju automobile

Istovremeno, Ljubinje nema redovnu liniju ni prema susjednom Stocu, od kojeg je udaljeno samo dvadesetak kilometara, jer se nisu uspjeli dogovoriti sa stolačkim prijevoznicima. S Banja Lukom, i pored velike potrebe ljubinjskih studenata i bolesnika koji se tamo liječe, postoje dvije linije ponedjeljkom i srijedom, ali i njima je Ljubinje samo usputna stanica.

Prema riječima načelnika općine Ljubinje Veska Budinčića, ovo nije veliki problem jer, kako kaže, svi Ljubinjci imaju privatne automobile i autobusi im ne trebaju, a da za Stolac linija nije ni potrebna jer nema dovoljnoh broja zainteresiranih putnika.

"Nemamo nego po dva do tri putnika iz Ljubinja na toj relaciji i ne isplati nam se plaćati subvencije od 500 KM, jer su se nakon te odluke bunili i drugi mali gospodarstvenici zašto oni ne dobivaju subvencije", kaže Budinčić.
Njegov protukandidat za načelnika općine na prošlim izborima Gojko Lečić smatra da je Vlada RS imala i vremena i novca za rješavanje i tog i drugih problema u Ljubinju, ali da Budinčić ne želi suradnju sa Vladom.

Stanica u koju nitko ne 'svraća'

"Ako je istina da toliko vremena nisu plaćene subvencije 'Pelimku', onda Ljubinje zaista tone u potpunu izolaciju, u kojoj Budinčić najavljuje povezivanje sa Crnom Gorom, s kojom nemamo dodirnih točaka, osim možda podzemnim ili nadzemnim vezama, a istovremeno prekida putne komunikacije koje smo odavno imali", tvrdi Lečić.
U sve to, pišu Nezavisne, stanovnici Ljubinja muče i muku s premještanjem autobusnog stajališta iz centra na mjesto izvan grada, kod 'Duvanske stanice', gdje bi, navodno, trebala biti autobusna stanica, koja niti je sagrađena, niti u nju ima tko svraćati.

Kopirati
Drag cursor here to close