razvoj bh. stočarstva

Kvalitetna prehrana za veću produktivnost gazdinstava

Gospodarstvo / Promo | 30. 06. 2017. u 07:22 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Krenimo od geografije. Bosna i Hercegovina, divna zemlja na brdovitome balkanu, svojom geografskom konfiguracijom uvjetuje da se poljoprivreda i stočarstvo nameću kao najpotentnija grana privrede. Za zemlju planina, brda i šuma veliki bi gubitak bio zanemarivati prirodna bogatstva, posebno ako u obzir uzmemo podatak da u BiH 61 posto stanovništva živi na selu.

To ovu zemlju čini jednom od četiri najruralnije zemlje u Evropi uz Crnu Goru, Finsku i Irsku, međutim samo je 20 posto površine iskoristivo za poljoprivrednu proizvodnju. Kada je stočarstvo u pitanju, nekad je zemlja bila industrijalizirana, poprilično su tekli med i mlijeko, no danas je situacija bitno drugačija.

Nakon strašnih poplava 2014. godine, stočarstvo u BiH suočilo se sa velikim gubicima. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u prethodnih pet godina ova grana je u stalnom padu, a kao glavni razlog navodi se rascjepkanost posjeda i nedovoljni poticaji.

Tržišnog stočarstva sve je manje, a sve više privatnih gazdinstava (40 posto ruralnog stanovništva čine mala gospodarstva). I dok se potencira priča o nebrizi institucija, lošoj situaciji u stočarstvu, niskim cijenama, u drugi plan se stavlja ono šta sam proizvođač može uraditi kako bi poboljšao proizvodne rezultate.

Glavni preduslovi za to su adekvatnost samog objekta, mikro-klima (temperatura, ventilacija), higijensko sanitarni uslovi, izbor kvalitetnih grla i naravno, kvalitetna stočna hrana.

Kompanija Hrana Produkt na usluzi je proizvođačima kada je u pitanju ovaj posljednji preduslov. Tokom više od dvije decenije poslovanja svojom Politikom kvaliteta preduzeće je učvrstilo stubove svog poslovnog cilja: kvalitet, sigurnost i pouzdanost. Ispunjavajući ove ciljeve na najbolji način udovoljavaju potrebama širokog spektra kupaca, kako u oblasti intenzivne tako i poluintenzivne proizvodnje, u seoskim I prigradskim domaćinstvima.

“Kvalitetnom i dobro osmišljenom ishranom dobit ćemo dobru stoku, a time i veće prihode. Svi moramo raditi na tome — i državne institucije, i proizvođači stočne hrane i stočari uopće, da se što prije poveća brojno stanje stoke do onoga broja koji će zadovoljiti tržište. Primjer sve češćeg konzumiranja mesnih proizvoda iz Argentine ili Paragvaja nije nimalo svijetao ni pohvalan. U Hrana produktu svjesni smo potencijala bh. stočarstva, a svojim proizvodima pokušat ćemo olakšati život uzgajivačima, posebno malim posjednicima” – riječi su Vesne Stanković, komercijalnog direktora kompanije.

Od osnivanja Hrana Produkta pa do danas, politika preduzeća je usmjerena na ulaganje u kvalitet, proizvodne i skladišne kapacitete i znanje. Proizvodni proces u fabrikama je automatizovan, kapaciteta 20 t/sat. Potpune smješe proizvode se u brašnastom i peletiranom obliku na instaliranoj opremi za peletiranje kapaciteta 20 t/s.

“Proizvodimo i dodatke stočnoj hrani koji doprinose boljim proizvodnim rezultatima u porastu i tovu. Četiri linije za proizvodnju punomasnog sojinog griza, pogače od soje i sojinog ulja, godišnje prerade 18.000 tona sojinog zrna. Ukupan kapacitet silosa fabrike je 26.000 tona. Sirovine se skladište i čuvaju u skladu sa važećim pravilnicima i standardima, tako da su bezbjedne za upotrebu u proizvodnji. Kvalitetne sirovine kontrolisanog porijekla, optimalizacija i automatizacija za rezultat imaju i visok kvalitet proizvoda” - poručuju iz Hrana Produkta.

Kopirati
Drag cursor here to close