Financijsko stanje

Krnjić: Federacija uredno izmiruje obveze, a rashodi za mirovine porasli

Gospodarstvo / Flash | 23. 05. 2017. u 06:54 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federacija BiH uredno izmiruje tekuće obveze i zaostale, shodno Zakonu o izmirenju starog duga, tako da nema dospjelog duga, izjavio je u intervjuu za današnje "Oslobođenje" direktor Federalnog zavoda FMIO Zijad Krnjić.

Govoreći o tome kakvo je financijsko stanje u Federalnom zavodu MIO, odnosno koliki je trenutno deficit, Krnjić je naveo da Federalni zavod u deficit još od 2012., pa sve do pred kraj prošle godine.

''U tih 4,5 godina kumuliralo se 225 milijuna KM deficita, što pretvoreno u relativni broj iznosi 3,5 posto prosječno mjesečno nedostajućih sredstava. U zadnjem kvartalu prošle i u prva četiri mjeseca ove godine situacija se počela popravljati, ostvarili smo veće prihode od rashoda za oko 42 milijuna KM i deficit smanjili na 187 milijuna KM na kraju travnja ove godine'', kazao je on.

Istaknuo je da treba napomenuti da su rashodi za mirovine porasli u odnosu na prošlu godinu, tako da nije greška u računu objašnjeni iznos smanjenja deficita.

''Kao što sam više puta ponavljao, uzrok deficita u cjelini, ili gotovo u cjelini, bio je što javna poduzeća i javne ustanove nisu isplaćivale bruto plate po važećim zakonima. Takvim nezakonitim poslovanjem samo veća javna poduzeća i javne ustanove, uglavnom zdravstvene, stvorili su dug prema nama od oko 600 milijuna KM. Osim njih, još tisuće manjih i malih pravnih subjekata duguju značajna sredstva za doprinos za MIO, tako da je naša procjena da dugovi obveznika prelaze milijardu KM. FBiH uredno izmiruje tekuće obveze i zaostale, shodno Zakonu o izmirenju starog duga, tako da nema dospjelog duga'', rekao je Krnjić.

Naglasio je da se posljednjih mjeseci situacija sa ostvarenjem prihoda od doprinosa značajno popravila, što znači da je smanjen deficit i došlo je do djelomičnog razduženja. Prihodi od doprinosa za prva četiri mjeseca 2017. su veći za 8,5 posto u odnosu na ostvarene u istom periodu lani.

''Treba naglasiti daje dio velikih javnih poduzeća, npr. RMU Kakanj i još neki, racionaliziranjem poslovanja došao u poziciju da regularno isplaćuje bruto plate za tekuće razdoblje, da je nekoliko velikih dužnika, kroz postupak stečaja ili prodaje neperspektivnih nekretnina, isplatio dio starih dugova. Od Vlade FBiH smo, sukladno Zakonu o privatizaciji, dobili 12,6 milijuna KM, što je 20 posto od prodajne cijene državnog kapitala u FDS-u i Bosnalijeku. Sve to nas je djelomično konsolidiralo, ali ipak još koristimo kredit od banaka do 73 milijuna KM, te pomoć BH Pošte da na vrijeme isplatimo mirovinu. S obzirom na povećane prihode, iznos kredita koji koristimo i dužina dana korištenja se smanjuju, tako da će trošak kamate, koja je ugovorena sa 2,5 posto, biti u 2017. oko 1,5 milijuna KM. Naravno da bi bilo bolje da ne plaćamo nikakvu kamatu, ali taj iznos u odnosu na ukupne prihode u ovoj godini od dvije milijarde KM ne predstavlja bitan teret'', rekao je Krnjić za "Oslobođenje".

Kopirati
Drag cursor here to close