Završen 11.Sajam kristala

Kreševo - mjesto gdje rastu kristali

Lifestyle / Putujte s nama | 20. 10. 2014. u 06:39 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovog vikenda je u prostorijama Osnovne škole 'Dr. Boris Ćorić' u Kreševu održan još jedan, 11. po redu Sajam kristala, minerala, fosila, poludragog i dragog kamenja.

Na Sajmu je ove godine sudjelovalo četrdesetak izlagača iz većeg broja država, a priređene su i dvije izložbe. Na sajmu su se mogli naći kristali koji su doneseni iz Indije, Kine Brazila, Hrvatske, BiH...

Fotografije sa Sajma pogledajte u našoj galeriji.

Oba dana Sajam je bio odlično posjećen, a među posjetiteljima su, doznali smo u Zavičajnoj udruzi 'Kreševski citrin', koja organizira Sajam, bili i učenici petnaestak škola iz cijele BiH. U subotu navečer je u restoranu "Ribnjak" priređena zabava za izlagače i goste.

''Naša udruga je registrirana 2007. godine, iako se naši stariji članovi već preko 30 godina bave iskopavanjem kristala i minerala. U Kreševu se sve vrti oko rudarstva kako prije tisuće godina, tako i danas, a vjerujemo i nadamo se da će se ta rudarska tradicija nastaviti. Mlade educiramo uče, a cilj nam je da se netko od njih educira na ovu temu'', rekao je za Bljesak.info Žarko Bešlić organizator ovog sajma.

U sklopu Sajma je, uz suorganizaciju Općine Kreševo, održan i znanstveni skup o istraživaču Dragutinu Lermanu pod nazivom 'Dragutin Lerman između snova i stvarnosti', na kojem su izlaganja imali povijesničari, etnolozi, etnografi, geolozi i drugi znanstvenici iz BiH i Hrvatske.

Između izlaganja prikazan je dokumentarnni film Lawrencea Kiirua 'Sjećanje na Dragutina Lermana', snimljen 1987. godine. Sudionici skupa su u nedjelju, zajedno sa općinskim načelnikom Radojem Vidovićem, položili cvijeće na Lermanov grob u kreševskom groblju Ogradje, a posjetili su i muzej Franjevačkog samostana, te kuću u kojoj je Lerman proveo posljednjih sedam godina života, u kojoj se, u tavanskim prostorijama, još uvijek nalaze neke njegove osobne stvari.

Dragutin Lerman (Požega, Hrvatska, 1863.) sudionik je istraživačke ekspedicije belgijskog kralja Leopolda II. u Africi, kasnije i belgijski konzul u Kongu. Potkraj života, godine 1911., došao je u Kreševo istraživati rudna bogatstva. Tu je i umro, te pokopan 1918. godine.

''Kreševo s ovim ima idealnu šansu za razvoj turizma. Pored samog sajma imamo i geokamp koji upriličimo u petom mjesecu, to je zamišljeno kao druženje zaljubljenika u prirodu, kristale i minerale. Zajedno s posjetiteljima vršimo iskopavanja, sve je to još uvijek besplatno i trudimo se popularizirati ovo zanimanje. Inače posjete nas ljudi iz svih krajeva, od Mostara pa do Zagreba, svi koji imaju mogućnost, dođu'', dodao je Bešić.

Kreševo je inače, po njegovim riječima, plodonosno područje gdje raste mnogo vrsta kristala. Nažalost ne u velikim količinama, ali velika je raznolikost. Rastu gotovo sve vrste kvarca, ametista koji je opisan u literaturi, ali ga još ga nisu pronašli.

Posebno su ponosni na citrkin, a Kreševo je jedino iskopište u Europi, prije Rusije nigdje se ne može pronaći. ''Za sada nema velike koristi od ovog zanimanja, ali pokušavamo napraviti od toga brend da bi kasnije generacije mogle i zarađivati i živjeti od ovoga'', dodaje Bešlić.

Kopirati
Drag cursor here to close