Czechia

Krenulo se u realizaciju plana mijenjanja imena Češke republike

Gospodarstvo / Flash | 30. 04. 2016. u 07:24 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radi boljeg uspjeha u svijetu poslovanja, neki su spremni i da mijenjaju najpoznatiji brend države - njeno ime.

Češka Republika za međunarodnu upotrebu mogla bi da promijeni ime u Czechia. Razlog je to što je originalni naziv predug, pa bi Czechia strancima bila lakša za izgovor.

Međutim, neki od Čeha inicijativu za novim imenom ne prihvaćaju.

Krenulo se u realizaciju plana mijenjanja imena Češke republike. Na engleskom Czech Republic - iz prve riječi koja znači pridjev češka - radi se na prihvaćanju nove imenice - Czechia.

Premijer Češke Bohuslav Sobotka je rekao: "Što se tiče riječi 'Czechia', to je alternativa za riječ 'Česko'. Sada se to treba formalizirati u međunarodnim institucijama".

Sobotka kaže da nitko ne želi zamijeniti ime Češka republika. Ali bi se iz praktičnih razloga zbog predugog starog imena - počelo rabiti novo. Czechia je naišla na odobrenje češkog predsjednika, parlamenta, premijera i nekih ministara.

Podijeljene reakcije

Reakcije samih građana iste države su podijeljene, tim više jer ih za njihovo mišljenje nitko nije ni pitao.

Dušan Mahaček, Čeh iz Moravske pokrajine, kazao je: "Czechia, Czechia, taj naziv je grozan. Može se i pomiješati sa Čečenijom".

Isto misli i ministrica regionalnog razvoja. No, turistička industrija već se privikava novom trendu. Svi koji su bar jednom bili u Pragu, vidjeli su slične majice. Na nekim već piše novo ime države. Doktori lingvistike objašnjavaju razloge nastale polemike o imenu.

"Također znam neke Moravce koji se bore za ime 'Česko' i sukladno tome, trebalo bi se uvesti ime 'Czechia'. Znate da svaka riječ jezika ima dvije dimenzije. Jedna je racionalna, tiče se pravila, a druga je emotivna. Svi imamo emotivnu vezu s našim jezikom, tako da je i veza s imenom naše zemlje, također emotivna, i ne vodi se potpuno racionalnim. Razumljivo je da neki ljudi zbog iracionalnih razloga ne vole ime", ocijenio je direktor Instituta češkog jezika Karel Oliva.

Da bi se za Czechiju politika odlučila, treba pričekati odobrenje cijelog ureda premijera Bohoslava Sobotke. U tom slučaju, ime bi prihvatili i Ujedinjeni narodi.

Kopirati
Drag cursor here to close