Press konferencija

Kraljević: Najveći problem u Širokom Brijegu je velika nezaposlenost mladih

Gospodarstvo / Flash | 08. 08. 2017. u 11:54 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posebnom strategijom razvoja posebna pozornost usmjerit će se zadržavanje mladih u Širokom Brijegu, rekao je širokobriješki gradonačelnik Miro Kraljević tijekom tijekom obilježavanja Dana Grada Širokog Brijega.

Program je započeo konferencijom za medije upriličenom u Uredu gradonačelnika. Novinarima su se obratili gradonačelnik Kraljević i predsjednik Gradskog vijeća Vinko Topić.

Kao četiri ključne točke u svome programu koji želi realizirati u tekućem mandatu izdvojio izgradnju vodovodne mreže za Buhovo, Knešpolje, Dobrkoviće, Ljubotiće i Čerigaj, od čega je određeni dio već završen, a za preostali dio je u tijeku pronalazak načina financiranja. Zatim je istaknuo važnost uređenja lokalnih prometnica, odnosno nesvrstanih putova u mjestima u kojima je potrebna rekonstrukcija cesta.

Kraljević je govorio o projektima koji su realizirani ili započeti u prošloj godini te projektima koji su planirani u budućnosti. Kraljević je istaknuo kako je vidljiv kontinuitet u projektima razvoja Grada, iako se ponekad čini kako to ide sporo, poglavito u užem dijelu grada. To se prije svega odnosi na projekte izgradnje i dogradnje komunalne infrastrukture.

Jedan od važnijih segmenata na koji će biti usmjerena pozornost gradske vlasti bit će i problem komunalija, odnosno uvođenje reda u sami način prikupljanja i odvoza otpada, kao i naplate tih usluga. Sportski sadržaji i financiranje istih, kako je istaknuo gradonačelnik Kraljević, ostat će i u budućnosti na istoj razini jer je Široki Brijeg uistinu potvrdio da je grad sporta.

Najveći problem, prema gradonačelnikovim riječima, je velika nezaposlenost mladih pogotovo obrazovanog kadra. Dodao je kako će se strategijom razvoja posebna pozornost usmjeriti na ovaj gorući problem kako bi se mladi zadržali u Širokom Brijegu.

Predsjednik Gradskog vijeća Vinko Topić govorio je o programu obilježavanja Dana grada i radu Gradskog vijeća. Istaknuo je kako je Gradsko vijeće formirano u jesen 2016. godine, a u dosadašnjem radu održalo je 8. sjednica na kojima je razmatrano preko 100 točaka dnevnog reda s donesenim brojnim zaključcima i odlukama.

Također, naglasio je važnost pojedinih odluka koje su donesene poput Strategije razvitka Grada, proračuna, zaštiti izvorišta vode za piće ''Žvatić'', Odluke o uređenje groblja i Odluke o pristupanju izradi Detaljnog plana uređenja područja Franjevačkog samostana s Gimnazijom i okolnim kontakt prostorom.

Na novinarsko pitanje je li planirano iseljenje Gimnazije fra Dominika Mandića iz trenutačne zgrade zbog plana uređenja samostana i gimnazije, Topić je kazao da do toga neće doći.

Upitan u vezi situacije s vatrogascima u Širokom Brijegu, gradonačelnik je kazao da je u tijeku natječaj za nabavku vatrogasnog navalnog vozila, a općenitom situacijom s opremom i uvjetima njihovog rada nije zadovoljan te je kazao da će se raditi na tomu da se to poboljša.

Program obilježavanja Dana grada nastavlja se u petak svečanom sjednicom Gradskog vijeća koja će se održati u kinu Borak.

Kopirati
Drag cursor here to close