Kozarić: BiH polako izlazi iz recesije
Zahvaljujući dijaspori
OBJAVA: Srijeda, 8. siječnja 2014. 10:45
IZVOR: Srna
AUTOR: M.M.
Kozarić: BiH polako izlazi iz recesije
0

Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić ocijenio je da je u ekonomskom smislu 2013. godina za BiH bila godina stagnacije, ali i da BiH polako izlazi iz recesije.

Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić ocijenio je da je u ekonomskom smislu 2013. godina za BiH bila godina stagnacije, ali i da BiH polako izlazi iz recesije.

"Zahvaljujući građanima BiH koji žive u inozemstvu i novac šalju rodbini, ali i blagom rastu industrijske proizvodnje i izvoza, BiH polako izlazi iz recesije", rekao je Kozarić.

On je dodao da realni sektor, nažalost, nije imao podršku bankarskog sektora, jer je kreditni rast bio oko četiri odsto, što je još nedovoljno i za građane i za realni sektor.

"Ako znamo da je nezaposlenost još 27 odsto i najveća je u regiji, sigurno da je realni sektor taj koji može promijeniti tu situaciju", ocijenio je Kozarić za "Slobodnu Europu".

On je istaknuo da su vlasti na svim nivoima bile dužne da poprave pravni okvir za ekonomiju, za one koji se danas bave ekonomskom aktivnošću i da ih ohrabre da mogu napraviti iskorak u tom pravcu.

Prema njegovim riječima, vlastima na svim nivoima bit će potrebno vrijeme da reduciraju nepotrebne troškove i da naprave uštede.

"S druge strane, mi smo u sredini programa i očekujemo da će 20. siječnja Upravni odbor Međunarodnog monetarnog fonda odobriti sljedeću tranšu, što je važno zbog fiskalne konsolidacije na svim nivoima, jer su proračuni ukalkulirali ta sredstva u svoje prihodovne strane", rekao je Kozarić.

On je ocijenio da će 2014. sigurno biti teška i puna izazova, jer je to izborna godina.

"Ali, opet želim da budem blagi optimista - ta izborna godina je i šansa za političke sudionike da pokušaju sa određenim projektima, investicijama, otvaranjem nekih novih investicijskih ciklusa biti atraktivni za svoje birače. S te strane vidim šansu za ovaj blagi optimizam i ovaj rast koji smo projektirali na dva do tri posto", rekao je guverner Centralne banke BiH.

Kozarić je dodao da je osnovni cilj Centralne banke BiH monetarna stabilnost, te da su devizne rezerve dosad na najvećem nivou, negdje oko 6,8 milijardi KM, i da su stabilne.

"Nismo imali gubitaka po tom osnovu, što je jako bitno za stabilnost domaće valute i za povjerenje u bankarski sektor", konstatirao je Kozarić.