Štednja

Kontinuiran rast depozita stanovništva kod komercijalnih banaka u BiH

Gospodarstvo / Flash | 30. 10. 2014. u 15:02 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Po podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) ukupni depoziti stanovništva kod komercijalnih banaka u BiH na kraju rujna 2014. godine iznosili su 8,90 milijardi KM, što je najveći zabilježeni iznos do sada.

Usprkos jako nepovoljnim ekonomskim uslovima i udarima na standard stanovništva tokom ove godine, depoziti stanovništva su u odnosu na kraj rujna prošle godine porasli za 806 milijuna KM ili 10 posto, što predstavlja nastavak kontinuiranog rasta kroz duže razdoblje, priopćeno je iz CBBiH.

Iz CBBiH napominju da uz to treba imati na umu da stanovništvo dio svoje štednje realizira i ulaganjem u vrijednosne papire i police osiguranja.

U ukupnim depozitima svih domaćih institucionalnih sektora kod komercijalnih banaka u BiH, depoziti stanovništva sudjeluju sa 58,2 posto.

Najveće učešće u porastu depozita stanovništva, promatrano po ročnoj strukturi, imaju dugoročni depoziti stanovništva. U poređenju sa stanjem na kraju rujna 2013. godine, zabilježili su porast od 388 milijuna KM ili 9,3 posto.

To je pokazatelj povjerenja u bankarski sektor i njegovu stabilnost, te je rezultat postojanja sustava osiguranih depozita čiji je osnovni cilj povećanje stabilnosti bankarskog sektora i zaštita štediša.

U pogledu valutne strukture, depoziti stanovništva u KM valuti iznose 3,58 milijardi KM, odnosno 40,2 posto od ukupnih depozita stanovništva, depoziti u stranim valutama iznose 5,31 milijardu KM, od čega se na depozite u eurima odnosi 4,81 milijardu KM, a na depozite u ostalim stranim valutama oko 0,51 milijardu KM.

Iz CBBiH podsjećaju da je Svjetski dan štednje prilika kada se treba podsjetiti koliko je važno nastojati da se, u okviru vlastitih mogućnosti, stvara financijska sigurnost u vidu ušteđevine i kako štednja omogućava da se na pristupačniji način ostvaraju postavljeni ciljevi.

Svjetskim danom štednje obilježava se sjećanje na Prvi međunarodni kongres štedioničara, održan 31. listoada 1924. u Milanu, na kojem su predstavnici svjetskih štednih ustanova tražili izlaz iz krize koju je prouzrokovao Prvi svjetski rat te su zaključili da je štednja prijeko potrebna za razvoj.

Ustanovljen je i Svjetski dan štednje s ciljem popularizacije štednje širom svijeta.

Kopirati
Drag cursor here to close